'Rezanje poreza da, ali uvedite onaj na nekretnine'

Izaslanstvo predvođeno Khaledom Sakrom/Marko Lukunić/PIXSELL Izaslanstvo predvođeno Khaledom Sakrom/Marko Lukunić/PIXSELL

Fond nam previđa rast 2,8% u 2018., no bez reformi na vidiku očekuje da će pasti prema 2% u nekoliko godina.

Hrvatska nastavlja rast zbog rekordnog turizma, solidnog izvoza roba i domaće potrošnje. Rast BDP-a u 2018. ostat će oko 2,8%, potom će zbog izostanka reformi pasti prema 2% u srednjem roku, poručilo je izaslanstvo MMF-a predvođeno Khaledom Sakrom.

Reforme su nužne da se potakne rast i stvore radna mjesta jer je nezaposlenost (još) vrlo visoka. Fiskalna politika nadmašila je očekivanja (posebno naplata), ostvaren je napredak u refinanciranju dugova cestara, no treba ubrzati operativno restrukturiranje cestara i željeznica. "Fiskalni napredak treba očuvati kako bi se smanjio visok javni dug i stvorio prostor za usporavanje ciklusa u budućnosti.

Očuvanje suficita i odolijevanje pritiscima za potrošnju također su poželjni, posebno zbog potencijalnih obveza javnog sektora i zaostatka u zdravstvu", kaže MMF. Za Fond je ključno srezati tekuću potrošnju države, a povećati kvalitetne javne investicije i povlačenje EU novca. Preporuke su dobro poznate: reforma javnog sektora, manje administracije, veća participacije na tržištu rada, bolje ciljanje socijalnih davanja, efikasnije državne tvrtke.

Uoči najavljene redukcije PDV-a, MMF smatra da bilo kakvo rezanje poreza mora pratiti moderan porez na nekretnine. U okruženju očekivanog pogoršanja globalnih uvjeta financiranja, HNB bi trebao nastaviti strog nadzor banaka zbog neizvjesnosti u Agrokoru, izloženosti promjenjivim kamatama i valutnoj klauzuli pri čemu, naglašavaju, treba ostati neovisan.

Komentari (2)
 • hasenfefer
  hasenfefer 23:26 23.5.2018.

  Porez na nekretnine.
  Europi ne paše da Hrvati imaju u privatnom vlasništvu nekretnine.
  A kad nam još to uvedu onda će napokon moći izbaciti Hrvate iz Hrvatske.

  Borg asimilacija.

  Budi rob u svojoj zemlji.

  Hebi se EU.

 • bugs
  bugs 22:15 23.5.2018.

  Hehe, pa sad kad imamo najvece poreze u EU, jedino im jos ostaje uvesti porez na nekretnine, hebivetri, nebi smanjili javnu upravu i rashode da gospodarstvo i investicije prodiše, samo porezi i porezi

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!