‘Rezanje 155 mil. kuna nameta mali, ali pozitivan korak’

Autor: Marija Brnić , 27. srpanj 2016. u 22:00
Poklon uoči godišnjeg odmora: Vlada utvrdila listu koja će se početi primjenjivati 2017./P. Macek/PIXSELL

Iz HUP-a podsjećaju da je to kap u moru: 155 mil. kuna rasterećenja čini manje od 0,3% nameta gospodarstvu.

Gospodarstvenici pozdravljaju najave rasterećenja parafiskalnih nameta, njih 24 koje je Vlada stavila na popis davanja što će se, ovisno o dinamici usvajanja potrebnih propisa, ukinuti ili smanjiti u ovoj ili u idućoj godini, a kojima se predviđa ukupno smanjenje opterećenja gospodarstva i građana za nešto više od 247 milijuna kuna.

"To je mali, ali pozitivan korak", komentiraju iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja se optimiziranjem neporeznih troškova gospodarstvu bavi već deset godina, a u travnju ove godine Vladi su dali i konkretan popis 10 nameta koje bi bilo hitno što prije ukloniti. Na Vladin popis ušla su četiri njihova zahtjeva: smanjenje naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za gotovo 39 milijuna kuna, smanjenje članarina Hrvatskoj turističkoj zajednici i Hrvatskoj gospodarskoj komori te ukidanje evidencijskih naljepnica za označavanje održavanja vatrogasnih aparata, koje su poduzetnici dosad plaćali ukupno 3 milijuna kuna.

HTZ-u, koji je od članarina u 2015. imao prihod od 220 milijuna kuna, smanjenje naknada, premda se u odluci Vlade ne precizira što točno ono obuhvaća, smanjenje bi bilo na razini od 10 milijuna kuna, dok bi HGK trebao od članarina uprihoditi 6 milijuna kuna manje nego u 2015., u kojoj je ukupan iznos bio 134,5 milijuna kuna. Za HGK se predviđa oslobađanje obveze članarina za nove tvrtke u prvoj godini, s time da je takva mjera u HGK već na snazi.

Pojedinačno najveći namet koji se umanjuje jest naknada za pravo uporabe radiofrekvencijskog spektra. Ona je na godišnjoj razini premašila 876 mil. kn, a smanjenje bi većim dijelom trebali osjetiti građani (92 mil. kuna), dok bi poduzetnicima teret po toj osnovi bio manji za 40 mil. kuna.  Od ukupno 247 milijuna kuna očekivanih smanjenja 155 milijuna bi se odnosilo na gospodarstvo, od 24 nameta njih se 13 planira potpuno ukinuti, s time da od većine, prema evidenciji Ministarstva financija, niti nisu ubirani prihodi.

Takav su slučaj, primjerice, naknada za stjecanje svjedodžbe za zanimanje brodar unutarnje plovidbe te više naknada iz resora Ministarstva zdravstva. Od 13 nameta koji se ukidaju lani je  prikupljeno 5 milijuna kuna. Iz HUP-a podsjećaju i na preporuku Bruxellesa za značajnije smanjenje neporeznih davanja, koja na godišnoj razini dosežu 8,5 mlrd. kn, od čega se na gospodarstvo odnosi 5,5 milijardi. Aktualnih 155 milijuna kuna rastrećenja tako čine manje od 0,3 posto nameta, pa poslodavci upozoravaju da je to još premalo. Iz HGK, pak, poručuju kako već dugo pozivaju Vladu da detaljno analizira svaki namet i utvrdi njihovu smislenost te podsjećaju dasu visoki porezni troškovi glavni teret.

Komentirajte prvi

New Report

Close