Rezali bi potpore i PDV na hranu

Autor: Božica Babić , 23. prosinac 2014. u 22:01
Šumarstvo i zaštitu okoliša stavili bi u jedno ministarstvo/Marijan Sušenj/PIXSELL

HSS namjerava rezati PDV na hranu i potpore u poljoprivredi ograničiti na 150 tisuća eura.

Za hranu PDV spustiti na 10, za ekološke i hrvatske proizvode s oznakom EU kakvoće na sedam posto.

Potpore u poljoprivredi ograničiti na najviše 150 tisuća eura godišnje. Zakonom regulirati nelojalnu konkurenciju između trgovačkih društava i njihovih povezanih tvrtki u primarnoj proizvodnji s proizvodnjom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) kao i obvezu trgovaca da na policama imaju najmanje 51 posto hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od toga najmanje 10 posto iz domicilne regije. Ovo su tek neki od detalja iz novog programa Hrvatske seljačke stranke o razvoju poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

 

51posto

proizvoda u trgovini moralo bi biti iz hrvatske poljoprivrede

Činjenica da je HSS već iznio planove iz agrara mogla bi se isčitati i kao potvrda dogovora unutar velike koalicije da će, osvoje li u novom mandatu vlast, ovim resorom kormilariti 'seljaci'. I dok će spomenute najave kao i odluka da na području neke županije nitko neće moći (za)kupiti više od 100 plus 100 hektara poljoprivrednog zemljišta vjerojatno dobiti brojne poklonike unutar farmerske populacije jedna  inicijativa mogla bi završiti i na Ustavnom sudu. Naime, OPG-ima s dugom većim od 100 tisuća kuna HSS namjerava iz redova struke zaposlene u Ministarstvu poljoprivrede i njegovim agencijama odrediti savjetnika/nadzornika, a država preuzima dugove i upisuje hipoteku.

Ako za pet godina OPG izađe iz problema država trajno otpisuje dugove i vraća imovinu vlasniku. Prekine li vlasnik provedbu sanacijskog programa država imovinu OPG-a može dati u zakup do 25 godina ili prodati i platiti dugove. HSS će u jedno ministarstvo objediniti šumarstvo i zaštitu okoliša, a Hrvatske šume transformirati u 16 trgovačkih društava prema sadašnjoj teritorijalnoj podjeli. Smanjeni parafiskalni namet OKFŠ misle vratiti na prijašnju razinu (0,052%), a povećanjem BDP-a dići na 0,07%. Na Jadranu će, najavljuju, proglasiti gospodarski pojas i poticati razvoj akvakulture. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koji idioti,pa sve sta su napisali i predlozili je u supritnosti sa ustavom RH.
Poticaje bi ogranicili na 150.000 eura a posto su uskladeni sa poticajima u Eu i tu nema mogucnosti za ikakve promjene.
A sta se tice 51% hrvatskih poljoprivredno-prehranbenih proizvoda u trgovackim lancima bas me zanima kako ce to izvesti,narociti me zanima kako ce na to prisiliti Lidl i Metro.
Doista najprizemnije podilazenje glasacima,ocito nemaju nikakav suvisli odgovor na stanje u poljoprivredi pa nemaju sta osim lagati.Žalosno za jednu stranku sa takvom prosloscu.

New Report

Close