Revizorima prilika za poslove s HNB-om teške 5 mil. kn

Autor: Jadranka Dozan , 05. siječanj 2016. u 07:52
Procjena imovine i obveza kreditnih institucija, Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Posao za najmanje tri kuće, kriteriji prilično strogi.

Revizorskim kućama s iskustvom u poslovima revizije banaka i drugih financijskih institucija na početku 2016. pruža se prilika za dobivanje poslova vrijednih ukupno pet milijuna kuna. Tolika je vrijednost usluga neovisne procjene vrijednosti imovine i obveza kreditnih institucija koje kroz okvirni sporazum za iduće četiri godine s najmanje tri revizorske kuće namjerava ugovoriti Hrvatska narodna banka. Riječ je o neovisnim procjenama reguliranim u lani donesenom Zakonu o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava. Njime su određena sanacijska tijela ovlaštena za izvršavanje ovlasti za sanaciju i primjenu sanacijskih instrumenata, a HNB kao jedno od njih s odabranim će revizorima po potrebi, a na temelju sklopljenog okvirnog sporazuma, sklapati pojedinačne ugovore o javnoj nabavi.

Zbog gospodarskoga i financijskog značaja kreditnih institucija za kandidiranje za taj posao postavljeni su prilično strogi kriteriji tehničke i stručne sposobnosti. Među ostalim, to podrazumijeva iskustvo revizija godišnjih izvješća kreditnih institucija s najmanje četiri milijarde kuna ukupne aktive, ili najmanje osam milijardi kod drugih financijskih institucija, i to tijekom protekle četiri godine. Usto, tim stručnjaka mora imati najmanje šest članova, i to s najmanje tri godine iskustva u revizorskim poslovima, s tim da u timu moraju biti barem dva ovlaštena revizora te stručnjak za informacijski sustav s važećim međunarodnim certifikatom.

Podsjetimo, Hrvatska narodna banka je prema zakonu o sanaciji banaka zadužena za procjenu mogućnosti i opravdanosti sanacije odnosno stečaja, izradu sanacijskih planova, utvrđivanje te nalaganje uklanjanja prepreka za provedbu stečaja ili sanacije, određivanje minimalnih zahtjeva za regulatorni kapital. Usto, ima i sanacijske ovlasti za smanjenje vrijednosti ili pretvaranje relevantnih instrumenata kapitala. Bilo koji ishod ili izbor instrumenta sanacije podrazumijeva prethodnu izradu neovisne procjene vrijednosti imovine i obveza banke, a kako u pojedinim slučajevima treba računati i s potrebom žurnog postupanja, uz standardnu procjenu imovine i obveza zainteresirani ponuditelji dužni su osigurati i provedbu takozvane privremene procjene.

Komentirajte prvi

New Report

Close