Revizija najma skupljeg od 11€

Autor: Darko Bičak , 03. svibanj 2015. u 22:00
Mladen Pejnović, predstojnik DUUDI-ja/Marko Lukunić/PIXSELL

Državna agencija DUUDI nije nadležna za izvanproračunske agencije i tijela.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kreće u dodatnu analizu 50-ak ugovora državnih i javnih tijela o zakupu poslovnog prostora sa privatnim najmodavcima zbog previsokih cijena.

Iz DUUDI-ja ističu da organi državne uprave i druga tijela koja su proračunski korisnici uglavnom koriste poslovne prostore koji su u vlasništvu države. No, 20 posto njih, sa oko 500 ugovora, je u privatnim zgradama. "Što se tiče korisnika državnog proračuna, s raznim zakupodavcima sklapani su ugovori koji sadrže diskontne i druge uvjete te će se u cilju racionalizacije troškova zakupa analizirati svi ugovori koji na razini 2015. godine predstavljaju trošak zakupa veći od 11 eura po četvornom metru mjesečno, uključujući PDV.

 

24

po četvornom metru ukupan je trošak najma koju plaća HAKOM u Sky Office-u

Takvih ugovora je 50-ak i oni će se dodatno proanalizirati u cijlju pronalaska racionalnijeg rješenja", kažu u DUUDI-ju. Iz samog Ureda ističu da DUUDI ne sklapa ugovore niti osigurava proračunska sredstva za zakupe, već što se tiče zakupa, proračunska sredstva osiguravaju sama tijela koja i sklapaju ugovore. No, problem je da je većina "problematičnih" ugovora s visokom cijenom najma vezan uz razne agencije i javna tijela koja nisu proračunski korisnici, a samim time i nisu pod jurisdikcijom DUUDI-ja.

Jedna od takvih je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) čiji mjesečni trošak u tornju Sky Office doseže 24 eura po kvadratu. Iz samog HAKOM-a ističu da su podaci kojima se barata u javnosti netočni ili pak namjerno izvađeni iz konteksta. Navode da su, iako na to nisu bili zakonski obvezni, proveli javni natječaj za izbor poslovnog prostora. Za samu cijenu od 24 eura ističu da se u nju zlonamjerno unose svi troškovi kako bi se dobila što veća cijena najma.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close