Restrukturiranje najvećih poduzeća pridonosi nižoj razini proizvodnje

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2012. u 10:25
Ilustracija / SXC

Ustrajna slabost domaće potražnje zajedno s nepovoljnim vanjskim okružjem i slabijom inozemnom potražnjom negativno utječu na kretanja u industrijskoj proizvodnji.

Posljednji podaci DZS-a o kretanju industrijske proizvodnje u rujnu nisu iznenadili smjerom promjene, ali jesu njenim intenzitetom s obzirom da je pad na godišnjoj razini nešto snažniji od naših očekivanja (-4,8% godišnje) i konsenzusa analitičara (-3,6% godišnje), ocjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).  Prema kalendarski prilagođenim indeksima industrijska se proizvodnja u rujnu smanjila za visokih 7,7% na godišnjoj razini. S obzirom da industrijska proizvodnja izuzev kolovoza, kada je zabilježila blagi rast, tijekom cijele godine bilježi razmjerno visoke godišnje stope pada, u razdoblju od siječnja do rujna kumulativna stopa pada iznosila je 5,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema kategorijama GIG-a u svim su kategorijama u rujnu intenzivirana negativna kretanja. Najveći pad zabilježen je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, 16,8% u odnosu na rujan prošle godine te kod intermedijarnih proizvoda (-12% godišnje), koji su i u prvih devet mjeseci zabilježili najveći pad. Promatrajući prema kategorijama NKD-a, pad u prerađivačkoj industriji iznosi 6,4% godišnje pa u prvih devet mjeseci kumulativni pad iznosi 4,6% godišnje. Visok pad zabilježen je kod proizvodnje pića (-19,8%), a negativni trendovi se nastavljaju i kod proizvodnje strojeva i uređaja (-32,1% godišnje). S druge strane, proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda bilježi rast od 30,7% godišnje (uglavnom posljedica baznog učinka) te kumulativno u prvih devet mjeseci 2,2%, a rast je ostvaren i kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (uglavnom brodogradnja) i to od 8,3% godišnje u rujnu, odnosno od 3,5% u prvih devet mjeseci.

Ustrajna slabost domaće potražnje zajedno s nepovoljnim vanjskim okružjem i slabijom inozemnom potražnjom negativno utječu na kretanja u industrijskoj proizvodnji. Restrukturiranje najvećih poduzeća također pridonosi nižoj razini proizvodnje. Tako u ovoj godini očekujemo nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja, zaključak je  RBA analitičara.

Komentirajte prvi

New Report

Close