Rekordna godina Luke Rijeka, pretovar tereta 17% veći

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2015. u 21:59
Vlado Mezak, ravnatelj Lučke uprave Rijeka/ Goran Kovačić/PIXSELL

Unatoč padu broja putnika, prevezeno 10,6 mil. tona tereta, a u riječkoj luci kreću u novi lov na novac EU.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak rekao je krajem tjedna kako očekuje da će riječka luka ove godine ostvariti promet 10,6 milijuna tona tereta, 17 posto više nego lani.

Pri tome je povećan promet svih vrsta tereta osim generalnog, kaže Mezak. Predviđa se promet od 6,5 milijuna tona tekućih i oko 4 milijuna tona suhih tereta. Očekuje se i prekrcaj 205.000 kontejnera ili 7 posto više nego lani, od toga 165.000 na kontejnerskom terminalu Brajdica. Mezak je, prenosi Hina, kazao da je to najveći rast ukupnog prometa u pet godina te da se može reći da je 2015. rekordna godina. Rekao je da je u riječkoj luci ove godine pao promet putnika, prije svega zbog ukidanja dužobalne linije Rijeka – Dubrovnik, ali je povećan promet kruzera kojih je ove godine uplovilo sedam, s oko 9000 putnika.

Dogodine se očekuje dvostruko više kruzera u riječkoj luci. Lučka uprava Rijeka u četiri godine uložila je 468 milijuna kuna, od toga 423 milijuna u projektu Rijeka Gateway, a iza Lučke uprave je i nekoliko ostvarenih i nekoliko odobrenih EU projekata, ističe čelni čovjek Lučke uprave Rijeka.

Naglašava da je ove godine potpisan ugovor za gradnju željezničkog kolodvora na kontejnerskom terminalu Brajdica vrijednog 35 milijuna kuna, od kojih će 85 posto biti financirano iz europskih fondova. Kao preduvjet za to bilo je potrebno izraditi projekt, također većinom financiran iz  fondova EU, podsjetio je  Mezak i dodao da je na isti način dobiven novac za projektiranje terminala na Zagrebačkoj obali. Za sljedeću godinu priprema projekt gradnje druge faze Zagrebačke obale ukupne vrijednosti oko 180 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close