Rekordan uzlet njemačke industrije daje krila i našim građevinarima

Autor: Poslovni.hr , 12. siječanj 2017. u 12:05
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Da je Njemačka otvorena za hrvatske proizvode, pokazuje i podatak da smo u prvih deset mjeseci godine izvezli 8,9 milijardi kuna vrijednu robu u Njemačku i tako ostvarili rast izvoza od čak devet posto.

Rast izvoza naročito kroz sektor turizma imao je najveći doprinos ukupnom oporavku hrvatskog gospodarstva, a taj segment ekonomije prije svega ovisi o ekonomskom zdravlju naših velikih trgovačkih partnera. Upravo je stoga zanimljivo primijetiti potpuno oprečne trendove iz Italije i Njemačke, najvećih partnera Hrvatske. Njemačka, naime, bilježi rekorde u industrijskoj proizvodnji, a značajno rastu prerađivačka industrija i građevinarstvo.

Kako piše Večernji list, Hrvatska to može iskoristiti kroz pojačan izvoz sirovina i proizvodnju dijelova, a u građevinarstvu imamo tradicionalno dobru poziciju na njemačkom tržištu pa se domaće tvrtke mogu nadati novim ugovorima. Podatak bitan za Hrvatsku jest i da Njemačka u studenom bilježi rast uvoza iz Europske unije, i to za 3,5 posto. Raste i inflacija na gotovo 1,7 posto te dodatno pada nezaposlenost. Za Hrvatsku uspjeh Njemačke nosi samo pozitivne vijesti jer se može očekivati dodatni rast izvoza u tu najjaču ekonomiju Europe.

Da je Njemačka otvorena za hrvatske proizvode, pokazuje i podatak da smo u prvih deset mjeseci godine izvezli 8,9 milijardi kuna vrijednu robu u Njemačku i tako ostvarili rast izvoza od čak devet posto. Tempo rasta izvoza sugerira da će Njemačka u idućoj godini biti važniji partner za izvoz od Slovenije koja je na drugom mjestu po visini ukupnog hrvatskog izvoza. Ipak, iz Njemačke dvostruko više uvozimo nego što joj prodajemo. I dok Njemačka bilježi rekorde i širi svoje gospodarstvo, Italija nikako ne izlazi iz krize. Najsvježiji podaci o nezaposlenosti u Europskoj uniji pokazuju da je 11,4 posto Talijana bez posla, a čak 38,8 mladih neuspješno traži radno mjesto.

Komentirajte prvi

New Report

Close