Rejting stabilan, Marić najavio strategiju za javni dug

Autor: Poslovni dnevnik , 18. prosinac 2016. u 22:00
Ministar financija Zdravko Marić/Sanjin Strukić/PIXSELL

Povećanje izgleda za hrvatski kreditni rejting prvi je pozitivni pomak u devet godina.

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u subotu da je podizanje izgleda za hrvatski kreditni rejting pozitivna vijest i dobar uvod u 2017. godinu te najavio daljnje strukturne reforme, prije svega u zdravstvu i državnoj upravi te skoro donošenje strategije upravljanja javnim dugom.

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina. Marić je podsjetio je da je ranije vrlo jasno komunicirao da je cilj u kratkom roku stabilizirati izglede i nakon toga ići prema popravljanju kreditnog rejtinga. S&P je u petak povećao i svoju procjenu gospodarskog rasta za 2016. s prijašnjih 1,7 na 2,7 posto.  

Kako su se vladine financije značajno poboljšale, S&P je revidirao na niže svoje ranije procjene deficita opće države za 2016. godinu na 1,8 posto, dok je u srpnju procjenjivao da će iznositi 2,9 posto BDP-a. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić takvu procjenu analitičara S&P od petka drži iznimno ohrabrujućim znakom, "jer pokazuje da je rejting-agencija prepoznala i pozitivne gospodarske trendove i smanjivanje duga i deficita koji smo postigli, ali i političku stabilnost koju je donijela ova vlada".

Komentirajte prvi

New Report

Close