Regvar: Zakon o javnoj nabavi kreće u primjenu idućeg tjedna

Autor: Suzana Varošanec , 01. veljača 2008. u 06:30

Novi je sustav bio suspendiran zbog manjka provedbenih propisa, ali u utorak bi se trebale objaviti tri uredbe

Informaciju “iz prve ruke” o tome da se novi Zakon o javnoj nabavi zapravo ne primjenjuje, ali da će njegova primjena početi vrlo brzo, vjerojatno početkom veljače, dragocjena je sudionicima seminara koji je Hrvatska gospodarska komora jučer organizirala u suradnji s Vladinim Uredom za javnu nabavu. U HGK su se uglavnom okupili menadžeri iz sektora nabave tvrtki koji se javljuju kao ponuditelji, a za obveznike primjene zakona šest će licenciranih trenera iz Vladinog Ureda za javnu nabavu držati tijekom cijele godine tzv. malu školu javne nabave.

Usklađeno s Unijom
“Novi Zakon o javnoj nabavi, izglasan u listopadu 2007. i objavljen u Narodnim novinama koji je stupio na snagu 1. siječnja 2008. još se ne primjenjuje, a do privremene suspenzije primjene novog sustava javne nabave koja je u cijelosti usklađena s pravnom stečevinom Europske unije došlo je uslijed manjka provedbenih propisa koji su ključni za primjenu zakona. U pitanju je osam Uredbi iz nadležnosti Vlade, a tri ključne donešene su prošlog tjedna te je Vlada požurila proceduru za donošenje još tri Uredbe dok su dvije manje bitne”, objasnio je predstojnik Ureda za javnu nabavu Vlade Mato Regvar. Regvar je potvrdio da “zakon nije živ”, a naglasio je da “50-ak objavljenih javnih nabava u elektroničkom oglasniku mogu proći, ako ne bude žalbi, no nemaju zakonsko uporište”. Situaciju u kojoj je siječnju došlo do izostanka primjene novog propisa Regvar nije posebno obajašnjavao, a najvjerojatnije se problem svodi na funkcioniranje tehničke Vlade u prosincu. No najavljuje da će primjena novog zakona započeti sredinom idućeg tjedna jer su Narodne novine dobile prve tri Uredbe na tiskanje. U sljedeći utorak trebale bi se objaviti Uredbu o objavama i evidenciji javne nabave, Uredbu o načinu izrade i postupanju s dokumentacijom za nadmetanje i ponudama, te Uredbu o uvjetima primjene CPV-a. Cilj je seminara “U susret novom zakonu o javnoj nabavi” bio pružiti sve informiracije gospodarskim subjektima, obveznicima primjene zakona i potencijalnim ponuditeljima o Zakonu o javnoj nabavi. Novosti je na pretek. Zakon se uvelike razlikuje od prethodnog propisa u pogledu novih načina i postupaka javne nabave, pravne zaštite te je u cijelosti gledajući strožiji. No čulo se da će svi započeti postupci javnih nabava završiti se po starom režimu. Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU, podsjetila je na značaj novih pravila za javne nabave. Te nabave danas čine oko 60 posto ukupnih rashoda proračuna te imaju 12 posto udjela u BDP-u što je u 2006. iznosilo 30 milijardi kuna.

Pravna zaštita
“Javne nabave nisu samo pitanje cijene i smanjenja troškova nego se tiču i sinergije te su ogledalo discipline poduzeća”, kazala je Trnokop-Tanta. Djelatnici Ureda za javnu nabavu i FINA-e predstavili su novu ulogu tog Vladinog ureda, nove načine i postupke javne nabave, novosti u sustavu objavljivanja postupaka javne nabave, elektroničko poslovanje u sustavu javne nabave te buduće provedbene propise. Sudionici seminara, među ostalom, upoznati su s načinom evidentiranja postupaka javne nabave i njihovim izvještavanjem te s pravnom zaštitom. Postupak pravne zaštite započinje predajom žalbe naručitelju, odnosno zahtjeva za poništenje postupka javne nabave zbog nedostavljanja domentacije Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabava. Žalba se izjavljuje u roku osam dana u postupcima nabava velike vrijenosti, a u roku tri dana u postupcima nabava male vrijednosti. Žalitelj koji je propustio izjaviti u roku, gubi pravo tražiti ispitivanje zakonitosti u kasnijoj fazi postupka.

Za male vrijednosti bez javnog otvaranja

Zakon se obvezno primjenjuje i na sve nabave male vrijednosti koje su prethodno bile regulirane provedbenim propisom. Zbog javnih nabava roba i usluga u vrijednosti od 70.000 do 300.000 kuna te za radove čija se vrijednost kreće u rasponu od 70.000 do pola milijuna kuna obveznici primjene morat će znati cijeli zakon, kazao je Dražen Ivanušec, zamjenik šefa Ureda. Rok za dostavu zahtjeva za sudjelovanje u ograničenom i pregovaračnom postupu traje deset dana od dana objave, a najmanje deset dana iznosi rok za dostavu ponude u tim postupcima. Pet dana traje rok mirovanja od dostave odluke, odnosno od obavijesti o početku postupka. Skraćeni rok za dostavu ponuda iznosi pet dana ako je dokumentacija za nadmetanje od objave poziva na raspolaganju u eletroničkom obliku. Za nabave male vrijednosti javno otvaranje nije obvezno.




Komentirajte prvi

New Report

Close