Reguliraju se prava ukrajinskih sezonaca

Autor: Ana Blašković , 12. studeni 2018. u 22:00
Ukrajinski ministar Andrij Reva u Zagrebu

Legalno je u nas zaposleno 1000 Ukrajinaca, najviše traženi u građevini i turizmu.

S manjkom radne snage i apelima poslodavaca da se prošire kvote za strance stiže vijest da bi Hrvatska i Ukrajina u skorije vrijeme mogle sporazumima regulirati pitanje sezonskih radnika, uključujući mirovinska i socijalna prava.

Prema riječima ministra rada Marka Pavića, kojemu je u posjet stiglo ukrajinsko izaslanstvo, u Hrvatskoj je trenutačno putem radnih dozvola zaposleno oko tisuću ukrajinskih radnika, a najviše se traže radnici u građevini i turizmu. Osim njih tisuću legalnih, ne postoje brojke koliko ljudi dolazi i radi “na crno”.

U Poljskoj je, primjerice, zaposleno dva milijuna Ukrajinaca, od čega tek polovica legalno, no među njima je samo 300.000 koji uplaćuju u mirovinski fond. ”Međudržavni sporazumi moraju proći svoju proceduru, no vjerujem da ćemo ih usuglasiti do mojeg skorog posjeta Ukrajini i tada potpisati.

Sporazumima će se omogućiti osiguravanje mirovinskih i socijalnih prava za hrvatske radnike u Ukrajini i ukrajinske u Hrvatskoj”, rekao je Pavić. Njegov ukrajinski kolega Andrij Reva dodaje: “Naš glavni cilj je da Ukrajinci koji žele otići u Hrvatsku radi posla znaju da kroz sporazum mogu na regularni način zaštititi svoja prava i biti sigurni”.

Dogovoreno je da će pri idućem susretu Pavić prenijeti hrvatska iskustva u mirovinskoj reformi i predstaviti izmjene u paketu mirovinskih zakona, poput otvaranja mogućnosti ulaganja imovine u startupe. U Ukrajini naime traje rasprava treba li ili ne ta zemlja uvesti drugi mirovinski stup.

Komentirajte prvi

New Report

Close