Regionalni medijski portal plaćat će čitatelji

Autor: Saša Paparella , 03. svibanj 2018. u 22:01
Zoran Kovačić, inicijator projekta Media Daily, Foto: PD

Neće ovisiti o subvencijama i oglasima, već isključivo o brojnosti svojih pretplatnika.

U četvrtak je, na Svjetski dan slobode medija, u Zagrebu pokrenut online specijalizirani portal Media Daily, koji će pratiti zbivanja u medijima u regiji. Dopisnička mreža obuhvaća Hrvatsku, Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Sloveniju. Uz tekstove na slovenskom, makedonskom i albanskom bit će objavljeni i prijevod razumljiv govornicima hrvatskog, srpskog, bosanskog ili crnogorskog jezika, a svi će tekstovi biti prevođeni i na engleski jezik. Glavni urednik tog ‘medija svih medija’ je Neven Šantić, dugogodišnji komentator riječkog Novog lista, a inicijator projekta je Zoran Kovačić, pionir privatnoga televizijskog poduzetništva u RH.

Odupiranje pritiscima

Anketa provedena na uzorku od 500 medijskih djelatnika pokazala je da njih više od 90 posto želi portal koji će se baviti isključivo temama iz njihove struke. Sadržaj portala bit će prvih 15 dana besplatan, nakon čega će se čitateljima ponuditi pretplata. 
“U projekt je uključeno 25 zaposlenika i da bismo se financijski pokrili moramo privući oko 10 posto medijskih djelatnika na području jugoistočne Europe za održivost projekta, odnosno nekoliko tisuća pretplatnika”, rekao nam je Kovačić, koji projekt prvih šest mjeseci financira vlastitim kapitalom.

“Media daily neće primati subvencije, niti je sponzoriran od bilo koje korporacije, vladine ili nevladine institucije ili stranke. Neovisni smo i ne želimo ovisiti o oglašivačima, a kako ne želimo ovisiti o volontiranju jedini preostali način je da portal plaćaju njegovi korisnici. Time ćemo se moći oduprijeti bilo kakvim pritiscima i vidjeti vrijedimo li na tržištu”, kaže Kovačić. 
Inicijatori napominju kako ih zanima cijela medijska industrija u regiji, u što ne spadaju samo novinari već i snimatelji, montažeri, fotografi. Analize i ankete koje planiraju raditi dat će na uvid podatke o zakonskoj regulativi, zadovoljstvu plaćama, medijskim slobodama, dostupnim informacijama, uvjetima rada, kvalitetom programa radija, televizija, portala i tiskovina…

‘Tisak u ovom obliku neće opstati’

Ekipa projekta Media daily ističe kako su im u fokusu prvenstveno elektronički mediji, te da će se “doticati i novina tamo gdje su one u interakciji s elektronskim medijima”. Znači li to da pokretači novoga portala ne vjeruju u budućnost tiskanih medija?

“Elektronički mediji nisu budućnost, nego sadašnjost, a navike publike se svakodnevno mijenjaju. Promjene su postale jako brze. Nažalost tisak u ovakvom obliku neće opstati, kao što nije niti gramofonska ploča”, kaže Zoran Kovačić.

Komentirajte prvi

New Report

Close