Regionalni indeks konkurentnosti EU donio loše vijesti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 27. veljača 2017. u 22:01
Povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Creţu/Sanjin Strukić/PIXSELL

Obje su naše regije dobile ocjenu -0,8 u kategorijama institucija, makroekonomskoj stabilnosti, efikasnosti tržišta rada, sofisticiranosti poslovanja, inovacijama…

Prema istraživanju koje od 2010. godine svake tri godine Europska komisija provodi na uzorku od 263 europske regije Kontinentalna i Jadranska Hrvatska ocijenjene su s -0,8  Regionalnim indeksom konkurentnosti (RCI), dok najniža ocjena iznosi -1.  

Izvješće koje je  Europska komisija objavila u ponedjeljak pokazalo je tako da navedene dvije regije od europskog prosjeka negativno odudaraju u kategorijama institucija, makroekonomskoj stabilnosti, infrastrukturi, zdravstvu, osnovnom obrazovanju, efikasnosti tržišta rada, veličini tržišta, tehnološkoj pripremljenosti, sofisticiranosti poslovanja te inovacijama, dok su po pitanju visokoškolskog i cjeloživotnog obrazovanja najbliže prosjeku drugih zemalja, ali svejedno u zaostatku. Unutar toga, postoji razlika i među proučavanim hrvatskim regijama, pa je Jadranska Hrvatska ocijenjena bolje u odnosu na Kontinentalnu po pitanju zdravstva, dok je odnos snaga obrnut u kategorijama infrastrukture i veličine tržišta.

Kako je komentirala povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu istraživanje  Europske komisije koristan je alat u identificiranju problema na kojima treba poraditi, čemu i služe poticaji europske Kohezijske politike, prenio je T-portal.  Iako rezultati iz prošle godine ne odskaču previše od onih iz 2013., u ukupnom poretku regija koje su proučavane kroz prizmu kvalitete života i atraktivnosti regije za investitore, pad ipak bilježe Cipar, Grčka, Irska i Nizozemska, dok su rezultat popravile Francuska, Njemačka, Švedska, Portugal i Velika Britanija. Također, istraživanje pokazuje i da su razlike između regija u kojima su smješteni glavni gradovi i ostalih regija posebno izražene u Rumunjskoj, Grčkoj, Slovačkoj, Bugarskoj te Francuskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close