Reformu prvo ‘amenovati’ u Vladi i koaliciji

Autor: Suzana Varošanec , 23. srpanj 2018. u 22:00
Glavni direktor HUP-a Davor Majetić/Goran Stanzl/PIXSELL

HUP i sindikati nakon susreta s ministrom financija ostali bez odgovora.

Jučerašnji sastanak predstavnika poslodavaca i sindikata s ministrom financija Zdravkom Marićem na temu   porezne reforme nije donio informacije po pitanju poteza koji se sa zanimanjem očekuju, pa ostaje nejasno hoće li Vlada odlučnije krenuti npr. u smjeru ukidanja više stope oporezivanja dohotka od 36%.

Ministar Marić najavio je da će reformske prijedloge prvo iskomunicirati s Vladom i koalicijskim partnerima, dok će idući sastanak sa socijalnim partnerima biti upriličen tek nakon upućivanja poreznih prijedloga u javnu raspravu.

Ipak, ministar nije propustio ovom prigodom poentirati s prezentacijom koju očito smatra relevantnim odgovorom na učestale prigovore poslodavaca da je cijena rada u Hrvatskoj znatnije opterećena porezima i doprinosima nego što je slučaj, tvrde, u članicama EU, od Njemačke nadalje, koje su poznate kao najčešće destinacije kad je riječ o potrazi za poslom građana koji iz RH odlaze.

Na skali koju je Marić predstavio, RH u pogledu oporezivanja rada ne stoji tako loše kako je percipirana. Socijalne partnere čeka uskoro i sklapanje novog Sporazuma o GSV-a, a s Vladom i HUP-om potpisat će ga tri sindikata: Severov NHS, Novoselov SSSH-a i Ribićeva Matica hrvatskih sindikata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close