Recikliraju uspješnije od bilo kojeg grada na svijetu

Autor: Marija Crnjak , 18. rujan 2019. u 22:00
Mein Schiff 6, jedan od sedam brodova kompanije TUI Cruises/Marija Crnjak/POSLOVNI DNEVNIK

Svjetske kruzing kompanije ulažu velik novac u politiku očuvanja okoliša i održivog turizma i popravljanje lošeg imidža u javnosti.

Zbog negativnog imidža koji ih prati kao zagađivače mora i glavne krivce za turističke gužve, svjetske kruzing kompanije ulažu velik novac u politiku očuvanja okoliša i održivog turizma, a upravo Dubrovnik prvi je odabran da na globalnoj razini aktivno sudjeluje u toj transformaciji. 

Rezultat je to brojnih nastojanja gradske uprave u zadnje dvije godine da rasterete Dubrovnik, smanje gužve i poboljšaju kvalitetu života građana i turista, što je ovog srpnja dovelo i do potpisivanja Memoranduma razumijevanja između Grada Dubrovnika i Međunarodnog udruženja kruzing kompanija (CLIA). Memorandumom je predviđeno osnivanje radne skupine koja će napraviti analizu održivosti turizma u Dubrovniku na temelju kriterija održivog turizma UN-a, kreiranje politike uplovljavanja, kao i podizanje svijesti gostiju, a projekt u potpunosti financira CLIA.

  Uplovljavanje kruzera Mein Schiff 6, kompanije TUI Cruise u Gruž u utorak rano ujutro bila je stoga prilika da novopečeni partneri javnosti pokažu kako održivost izgleda na modernim kruzerima, čija nas je regulacija podsjetila na strogu farmaceutsku industriju, a tehnologija gospodarenja otpadom na filmove znanstvene fantastike. U "smećarniku" ovog broda, koji može primiti 2500 gostiju i oko tisuću članova posade na deset paluba, nema nikakvog mirisa.

Odvaja se sve što možemo zamisliti, uključujući staklo po bojama, opušci, upaljači, meka plastika, karton i limenke se prešaju za reciklažu, kuhinjsko ulje se prikuplja i prodaje ovlaštenim tvrtkama. Brod za sve potrebe koristi morsku vodu koju putem osmoze pretvara u pitku, a otpadne vode procesom filtriranja i djelovanja bakterija te izloženosti UV svjetlu, u more se ispuštaju gotovo u pitkom stanju, i to tek 12 milja od obale.  Mein Schiff 6 koristi goriva i tehnologiju kojom se emisija sumpora ne diže iznad 0,1 posto čak i u područjima s labavijom regulacijom. Sve se prati i bilježi u kontrolnoj sobi, a sustav ne dopušta "muljanje" i ljudske pogreške.

 

135 milijuna

dolara prometa generirala je lani kruzing industrija

Dok su gosti obilazili Dubrovnik, iza scene Mein Schiffa 6 provela nas je Splićanka Ivana Zore, direktorica zaštite okoliša broda Mein Schiff 6 koji plovi od 2017. godine. To je jedan od 7 brodova TUI Cruises, premium brenda namijenjenog njemačkom tržištu, a šest brodova izgrađeno je nakon 2014. godine, te je to trenutno najzelenija flota na svijetu. "Samo danas smo iskrcali 30 kubika otpada, a skoro dvije trećine bilo je za recikliranje. Svu razgradivu hranu izbacujemo u more, a cilj nam je smanjiti stvaranje tog otpada smanjivanjem porcija.

Kruzeri imaju jake inspekcije, a u TUI-u su jako strogi s kontrolom. Naša regulativa je toliko stroga da sam, primjerice, morala pisati izvještaj kad je u more ispalo 10 mililitara maslinovog ulja i pet maslina. A ovakvo odvajanje otpada nema nijedan grad", otkrila nam je Ivana Zore.  Za usporedbu, sve članice CLIA-e od iduće godine morat će po međunarodnim pravilima koristiti gorivo koje sadrži samo 0,5 posto sumpora, koristiti tehnologije pročišćavanja plinova ili alternativne izvore energije kao što je LNG. U tehnologije koje smanjuju redukciju štetnih tvari kompanije su do sad uložile ukupno 22 milijarde eura. 

Lani je porinut prvi brod koji pogoni LNG, a do 2026. ta će se brojka popeti na 26 brodova, otkrila nam je Maria Deligianni, predstavnica CLIA-e za istočni Mediteran, koja će pratiti provedbu Memoranduma s Dubrovnikom.  Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić podsjetila je da je suradnja s CLIA-om donijela bolji raspored pristajanja kruzera i manje gužve u gradu. "To je i dio našeg projekta Poštuj grad u sklopu kojeg želimo bolje upravljanje turizmom i suživot građana i turizma", naglasila je Tepšić.

U ovoj godini kruzing industrija očekuje rast od 5 posto u odnosu na lani, globalno se na kruzerima očekuje oko 30 milijuna turista. Svjetskim morima plovi 290 brodova za kružna putovanja, a u sljedećih osam godina u planu je izgradnja još 114 brodova. Industrija je lani imala ukupan promet od 135 milijuna dolara i generirala je 1,1 milijun radnih mjesta.  "Iako je to tek 2 posto ukupnog turističkog sektora te samo jedan posto brodarskog sektora, kruzeri su najvidljiviji javnosti i imaju loš imidž u javnosti, iako to najčešće ne odgovara stvarnosti, istaknula je Maria Deligianni, te dodala da je Dubrovnik prvi grad s kojim je CLIA ušla u ovakvo partnerstvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close