Reći će ‘adio’ Hrvatskoj zbog rada na kruzeru, kuhanja i čuvanja djece

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2012. u 10:51
PXL

Sve je više građana koji svoju budućnost ne vide u Hrvatskoj, a među njima prednjače mladi.

Sve je više građana koji svoju budućnost ne vide u Hrvatskoj, a među njima prednjače mladi. No jedno je pričati o odlasku, a drugo, poduzeti konkretne korake. Stoga je portal MojPosao, u anketi provedenoj na više od 1000 ispitanika, istražio koliko Hrvata namjerava otići raditi u inozemstvo i kada.  

Čak 84% ispitanika potvrdilo je da namjeravaju potražiti bolje poslovne prilike izvan hrvatskih granica.

Među njima, najviše njih (64%) namjerava otići unutar sljedeće dvije godine. Riječ je o ispitanicima koji smatraju kako u Hrvatskoj za njih 'nema posla’ ili je slabo plaćen te kako je opće raspoloženje u državi 'depresivno'.

„Diplomirao sam prije godinu dana i ne mogu naći posao. Dao sam si rok do Nove godine za Hrvatsku, poslije toga idem van“, kaže jedan ispitanik, a drugi objašnjava: „Nemam izbora. Moje inozemne kvalifikacije, magisterij (USA) i doktorat (UK) ovdje nisu potrebne.“

Od konkretnih poslova, zbog kojih planiraju napustiti Hrvatsku, ispitanici navode rad na kruzeru te poslove kao što su pomoćni kuhar ili čuvanje djece, a pokazuju interes za odlazak u Njemačku i Švedsku, zatim Dubai, Kanadu, Australiju i SAD. 

Hrvatsku unutar dvije do pet godina namjerava napustiti 16% ispitanika. Riječ je o studentima ili ispitanicima koji još žele 'ispitati' situaciju u Hrvatskoj. „Nakon što diplomiram, ako se u nekom razumnom roku ne zaposlim, odlazim. Ako Hrvatskoj ne trebaju inženjeri građevine, ima zemalja koje će me rado primiti“, komentar je jednog ispitanika.

Svega 4% ispitanika Hrvatsku bi napustilo za više od pet godina. Riječ je o ispitanicima koji ne navode  svoje konkretne planove, ali zato više od ostalih ispitanika izražavaju svoje nezadovoljstvo situacijom u Hrvatskoj. „Naravno da ću otići. Radim za plaću od koje mi na kraju ne ostane ništa. Ne mogu si priuštiti automobil ni godišnji na moru, radim samo za režije i hranu“, kaže jedan od ispitanika.

Hrvatsku ne namjerava napustiti 16% ispitanika. Njihovo je mišljenje da živjeti u inozemstvu 'nije tako idealno kao što ljudi misle'. Ova skupina ispitanika naglašava svoju veliku privrženost  bližnjima, ali i prednosti blizine obitelji: „Nemam financijske ni obiteljske sigurnosti u nepoznatoj zemlji. Ovdje mi ipak obitelj financijski pomaže da preživim dok ne nađem posao, a i ne znam baš strane jezike“, priznaje jedan od ispitanika.

Drugi ispitanici ističu da nisu u mogućnosti napustiti zemlju zbog toga što imaju malu djecu 'koja ih trebaju' te ističu prednosti 'baka servisa' kojih bi se, odlaskom u inozemstvo, morali odreći.

Ipak, najzanimljiviji je zaključak jednog ispitanika koji ne namjerava otići jer kaže da voli izazove, a da nigdje nema većeg izazova nego 'preživjeti u Hrvatskoj'.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zanimljive su te MojPosao ankete. 84% ispitanika će poslovne prilike potražiti izvan hrvatskih granica, a prošli tjedan je 75% ispitanika reklo da će pokrenuti j.d.o.o. Idući tjedan će izaći nova anketa u kojoj ćemo doznati da je 25% neodlučnih, a 75% možda je, a možda nije.

tako je to kada ništa ne činimo da nam zemlja postane materijal za investicije i razvoj,a ne uhljebljivanje politički podobnih

zadnjih 15 godina političari kupuju socijalni mir od sindikata kako bi sebe uhljebili,a privatni sektor nosi sve na leđima

zato je danas sa fakultetom teško naći posao,nitko ne treba kvalificiranu radnu snagu kada se kod nas rade samo papiri u državnim službama i ćevapi na placu

kao da je briga političare šta mladi odlaze?manja konkurencija njima,njihovoj djeci i stranačkim uhljebima.ionako će slat doznake [emo_zloban]

New Report

Close