Reakcije nakon smanjena sredstava: Ministrica se morala izboriti za svoj resor

Autor: Agencija VLM , 31. ožujak 2014. u 14:18
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministrica koja pristane na budžet koji potpuno paralizira sektor, a onda to još i sama objavi, mora otići, izjavio je Branko Čegec.

Nije trebalo dugo čekati na reakcije nakon što je ministrica Andrea Zlatar objavila kako je ovogodišnji proračun za kulturu spao na 0,49 posto budžeta RH te da je od traženih 1,72 milijarde kuna korisnicima odobreno tek 206,6 milijuna kuna, odnosno 12 posto sredstava.

"Ministar koji pristane na budžet koji onemogućuje elementarno funkcioniranje resora, pa to onda i sam objavi, ima problem jer još uvijek živi u uvjerenju da je ministar. Nesposobnost da se održi čak i forma administrativnog funkcioniranja, prepuštanje stihiji i diktatu stranačke trgovine, nemoćna zagledanost u evidentno odumiranje kulture i priznavanje inferiornosti unutar nesposobne i bolno bahate vlade ne ostavlja mjesta dvojbama: ministrica mora otići",  oštar je u izjavi za Večernji list izdavač i pjesnik Branko Čegec.

Kulturnjacima koji su ovih dana pozivali na raspuštanje Ministarstva pripada i koreograf Saša Božić.

"Ministarstvo kao točke evaluacije navodi broj međunarodnih i domaćih izvedbi te poštovanje rokova. A onda to isto Ministarstvo objavi rezultate šest mjeseci nakon predaja aplikacija, čime su onemogućili produkciju, ali i sudjelovanja u međunarodnim koprodukcijama i EU fondovima. Takvu neprofesionalnost, aljkavost i nepoznavanje umjetničkog rada nikada nisam vidio. Ničim nas nisu pripremili za ovu situaciju ili ponudili alternativu",  ljutit je Božić.

Kao primjer ističe jednu od fondacija grada Berlina koja je u siječnju objavila rezultate za 2015. godinu.

"Kašnjenje Ministarstva čini nas nepouzdanim partnerima pred takvim fondacijama koje očekuju dokaz o domaćem financiranju da bi nam dale poticaje. Moj otac je ove godine prodao braniteljske dionice kako bi moja kompanija imala financijsku garanciju za novac jednog njemačkog fonda. A imajte na umu da stranci kompanijama poput naše godišnje dodjeljuju od 50 do 80 tisuća eura, dok naše ministarstvo daje tek dvije do pet", upozorio je Božić, dodavši da je puno njegovih kolega dobilo godišnja sredstva u iznosu jedne mjesečne plaće u Ministarstvu.

Dokumentarist Nenad Puhovski podsjetio nas je pak na nedavno raspisani natječaj Hrvatske narodne banke, u kojem se za jednog kuhara izdvaja više nego za kulturne projekte na kojima rade deseci ljudi.

"U kojoj se normalnoj zemlji za konobare i kuhare troši pedeset puta više od inicijalnih sredstava za dokublaster “Gangster te voli” koji je poharao domaće i svjetske festivale, ali i domaća kina? Od tog filma hrvatski porezni obveznici očito nešto imaju. A što imaju od kuhara u HNB-u, kojeg plaćaju 3,500.000 kn godišnje? Novca, dakle, ima. Pitanje je samo tko ih i kako dijeli",  zaključio je Puhovski.

Komentirajte prvi

New Report

Close