RBA i Sberbanku zbog CHF-a prekršajne prijave

Autor: Jadranka Dozan , 26. listopad 2016. u 21:59
Guverner HNB-a Boris Vujčić/Dalibor Urukalović/PIXSELL

HNB po nalogu Visokog upravnog suda otkrio podatke o nadzoru konverzije.

Prilikom provedbe konverzije kredita vezanih uz švicarski franak Hrvatska narodna banka je  kod tri poslovne banke – Addiko (Hypo Alpe-Adria) te Raiffeisen i Sberbank – utvrdila nepravilnosti/nezakonitosti, a protiv RBA i Sberbank te odgovornih osoba u njima je pokrenula i prekršajne postupke.

Stoji to u odgovoru HNB-a na pitanja koja joj je u vezi s nadzorom provedbe konverzije uputila Udruga Franak, a na koja nije odgovorio u prvom očitovanju o zahtjevima 'frankaša'. HNB je potkraj veljače odgovorio na dva od pet pitanja, pozivajući se u ostatku na povjerljivi karakter informacija. Međutim, slijedom rješenja Povjerenika za informiranje, a potom i nedavne presude Visokog upravnog suda HNB je sad objelodanio i preostale odgovore.

Utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti odnosile su se na unošenje prava banke na raskid aneksa u prijedloge aneksa ugovora u slučaju da Ustavni sud ukine sporne odredbe ZPK, zatim na nedostavljanje izračuna konverzijeza otkazane ugovore o kreditu, te utvrđivanje početne kamatne stope prema datumu isplate a ne sklapanja ugovora o kreditu. Sastavili su, kažu, pet zapisnika, a poduzete su i radnje radi pokretanja tri prekršajna postupka.  

Komentirajte prvi

New Report

Close