Razvoj zdravstvene industrije na Kvarneru

Autor: Andreja Šantek , 25. srpanj 2013. u 21:59
Moramo jačati promociju

Moramo jačati promociju.

"Strategija razvoja zdravstvene industrije Primorsko-goranske županije" temelj je na kojemu se gradi sasvim novi pristup razvoju zdravstva na Kvarneru kao perspektivne industrije koja bi trebala biti poticaj gospodarskom razvoju.

U izradi su sudjelovale javne i privatne zdravstvene ustanove i riječki Medicinski fakultet, a temeljni ciljevi su strateško pozicioniranje, odnosno brendiranje Primorsko-goranske županije kao mjesta za razvoj zdravstvene industrije, revitalizacija i specijalizacija ustanova koje pružaju zdravstvene usluge, kao i izrada baze kompetencija tih ustanova, te jačanje konkurentnosti što znači pronalaženje onih usluga i znanja koji mogu biti definitivno prepoznati na puno većem tržištu. "Konačni cilj Strategije jest povezivanje i jačanje javnog i privatnog sektora, razvoj znanstveno-tehnologijskog parka, što je poseban segment zdravstvene industrije i to vrlo značajan, i treće, ne manje bitno, objedinjavanje Kliničkog bolničkog centra i Medicinskog fakulteta u  Sveučilišnu bolnicu kao krovnu ustanovu čitavog projekta", objašnjava dr. Mozetič. No, smatra da bi se zdravstvena industrija podjednako trebala razvijati na području čitave Hrvatske.

"Zdravstvena industrija jedna je od najbrže rastućih industrija u svijetu i, ne bez razloga ju je nekoliko desetaka najrazvijenijih država navelo kao jedan od najvažnijih oblika industrije i razvoja u idućem desetljeću. Stupanj iskoristivosti zdravstvene industrije i zdravstvenog turizma u ovome trenutku je u Hrvatskoj između 1 i 1,5 posto u ukupnom zdravstvenom prometu, a namjera je da bude između 10 i 12 posto", kaže dr. Mozetič. Dodaje da pojam 'zdravstvena industrija' još uvijek izaziva brojne nedoumice, a najčešće ga se povezuje samo uz zdravstveni turizam. No, pojam je puno širi, kaže, i u sebi sadrži i razvoj biotehnologije, farmaceutike, medicinske opreme, virtualne medicine, edukacijskih procesa, telemedicine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close