Razvoj poslovanja IGH u zemljama regije jedan je od ključnih prioriteta u poslovanju u sljedećih nekoliko godina, to je za nas prirodan put širenja

Autor: Vladimir Nišević , 27. listopad 2015. u 22:01
Oliver Kumrić, priključio se Institutu IGH kao član Uprave u ožujku ove godine/Petar Glebov/PIXSELL

Investitor u projekt Kupari je Avenue Ulaganje. Institut IGH će na projektu Kupari obavljati isključivo ulogu u domeni razvoja i vođenja investicijskog projekta.

Oliver Kumrić, priključio se Institutu IGH kao član Uprave u ožujku ove godine. Neposredno  prije  dolaska  u  IGH,  Oliver  je  radio  kao  savjetnik IFC (International Finance Coorpration – članica  Svjetske  Banke)  za  razvoj  poslovanja  i infrastrukturne investicije u RH.  

S početkom 2012., godinu i pol dana obavljao je funkciju pomoćnika ministra pomorstva prometa i infrastrukture zaduženog za investicijske  projekte, gdje je među ostalim, u ime Vlade RH, vodio pregovore na projektu koncesioniranja Zračne luke Zagreb, te je kao čelnik operativne strukture promet bio zadužen za EU fondove u prometnoj infrastrukturi u RH. S Kumrićem smo razgovarali o razvoju infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj, ulozi i mogućnostima IGH te investicijskom sajmu Rexpo koji se dana i sutra održava u Zagrebu.

Koliko je za vašu tvrtku važan Rexpo? 
Rexpo nam je jako važan, jer je to prvi i trenutno jedini događaj na kojem se IGH pojavljuje na ovako intenzivan način. Želja nam je kroz sudjelovanje na ovakvom događaju slati poruku tržištu, našim klijentima i poslovnim partnerima o korporativnoj kulturi Instituta IGH, a našim djelatnicima to je dodatna prilika za proaktivni pristupa prema sve dinamičnijem i zahtjevnijem tržišnom okruženju. Ujedno manifestacija Rexpo je samo prvi korak u transformaciji korporativne kulture Instituta IGH.

Što za vas znači biti zlatni sponzor manifestacije Rexpo? 
Kao što sam rekao, u Rexpou prepoznajemo priliku za intenzivnu i učinkovitu komunkaciju sa sadašnjim i budućim klijentima. Držimo da je to snažna poruka i svim stranim gostima, kojih na Rexpou uvijek bude značajan broj. Tamo komuniciramo kako je IGH lider na regionalnom tržištu u domeni inženjerskih, projektantskih i konzultantskih usluga u graditeljskm sektoru. Dakle, svatko tko razmišlja o razvoju značajnih investicijskih projekata  u Hrvatskoj i regiji, a posjetit će ovogodišnji Rexpo sajam, trebao bi s njega otići sa spoznajom da u IGH može naći vrhunsku podršku u svakom segmentu i svakoj fazi razvoja svog projekta.

U građevini već više godina vlada negativan trenda, vide li se naznake oporavka? Koliko u oporavku pomažu manifestacije poput Rexpoa?
Oporavak se svakako vidi. Jednim dijelom razlog tomu je sve intenzivnije povlačenje EU sredstava koja se u najvećoj mjeri troše na izgradnju infrastrukture. A drugi razlog je globalni trend oporavka gospodarstva. Manifestacije poput Rexpoa u svakom slučaju daju pozitivan impuls sektoru. U prvom redu pomažu u stvaranju pozivne atmosfere u javnosti, koja je svakao dobrodošla za gospodarski oporavak. S druge strane ovakvi događaj pružaju priliku za intenzivnu i neposrednu komunikaciju svih ključnih dionika na tržištu investicijskih projekata. Dodatni benefit Rexpoa je u tome što doista okuplja stručnjake iz različitih područja, od odvjetnika i bankara, do projektantske i graditeljske struke.

Na Rexpou će te prezentirati i svoje planove za projekt Kupari, može li nam reći nešto više o tome?
Investitor u projekt Kupari je tvrtka Avenue Ulaganja. Institut IGH će na projektu Kupari obavljati isključivo stručnu ulogu u domeni razvoja i vođenja investicijskog projekta, te u dijelu projektiranja, stručnog nadzora i inženjerske podrške. Takva usluga upravljanja projektima, u smislu  sveobuhvatne podrške investitorima na razvoju velikih investicijskih projekta postat će jedna od ključnih usluga Insituta IGH u budućnosti. 

Jedan od panel rasprava koja će se ove godine održati na Rexpou zove se "Trebaju li gradovi razvijati projekte ili projekti gradove", s pozicije IGH kako vi gledate na to pitanje? 
Tema razvoja velikih gradskih projekata svakako treba biti zastupljenija u stručnoj javnoj raspravi i izvrsno je što je na programu ovogodišnjeg Rexpoa. Moje je mišljenje da razlog i smjer razvoja takvih projekta mora proizlaziti iz svijesti grada o njegovim potrebama, tj. o viziji potreba grada kroz iduća desetljeća. Stoga, uprvom redu mislim da gradovi trebaju razvijati projekte, te ako taj razvoj bude smislen i konsturkitvan, realizacija tih projekata rezultirat će razvojem gradova. U tom smislu, IGH će svakako proaktivno sudjelovati u javnim raspravama i stručnim prijedlozima, te iznalaženju najboljih rješenja za razvoj velikih, javnih i gradskih proejakta. S obzirom na naše iskustvo, stručna znanja, te ugled tvrtke, naš angažman u koncipiranju velikih projekata vidimo kao društveno odgovorno poslovanje.

Ove godine je IGH najavio snažniji prodor na tržišta regije, kako trenutno stojite s izvoznim poslovima?
Razvoj poslovanja IGH u zemljama regije je jedan od ključnih prioriteta u poslovanju Instituta IGH u slijedećih nekoliko godina. U istočnim državama očekuju se značajna ulaganja, posebice u domeni prometne  infrastrukture koja je naša specijalnost. S obzirom na naša iskustva sa projekatima u Hrvatskoj, intenzivno sudjelovanje u velikim projektima u regiji vidimo kao prirodan put za širenje našeg poslovanja. Trenutno je naš najveći posao projektiranje 60-ak kilometara nove autoceste na Kosovu, koji je nastavak naše dugogodišnje suradnje sa velikim građevinskim konzorcijem Bechtel-Enka. Uz to trenutno intenzivno radimo na razvoju poslovanja u regiji, te nam je želja da za tri godine radimo na nekoliko takvih projekta u regiji.

Nedostaje li u Hrvatskoj više velikih infrastrukturnih projekata? Također, čeka li se predugo s započinjanjem najavljenih?
Bez obziran na broj velikih infrastrukturnih projekata, kojih će uvijek biti, ključna je dinamika njihove realizacije. Svjedoci smo da neki projekti postoje desetljećima, a još nisu niti blizu realizaciji. Dva su ključna elementa koji utječu na dinamiku razvoja takvih projekata. Određivanje prioriteta, koje bi trebalo biti usklađeno sa društvenim i gospodarskim potrebama društva, te kapaciteti za provedbu tako velikih i zahtjevnih projekata koji su tradicionalno u javnom sektoru manjkavi. Upravo u tom dijelu vidim i ulogu privatnog sektora. IGH svojim znanjem i iskustvom svakako može doprinijeti ubrzanju realizcije velikih projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close