Raznolikim programom obilježena 170. obljetnica creskog turizma

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2015. u 10:44
Pixsell

Odmah na početku počastio ih je orlečki folklor svojim nastupom, a pozdravne govore izrekli su direktorica TZ Cresa Sanja Živanović, direktorica TZ Kvarnera Kvarnera Irena Peršić Živadinov te zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.

Cres je 1. lipnja obilježio 170. obljetnicu organiziranog turizma na svom području, prikazavši uzvanicima presjek turističke ponude, barem onoliko koliko se može vidjeti u jednom danu. U predivnoj prirodi gosti su mogli uživati putujući prema Cresu, a tu su ih dočekali gostoljubivi domaćini. Doček je upriličen na Consu, gotovo na istom mjestu gdje su 1. lipnja 1845. godine dočekani i prvi gosti koji su u organizaciji austrijskog Lloyda doputovali parobrodom iz Rijeke. Uzvanici koji su Cres posjetili 170 godina kasnije bili su predstavnici ministarstava turizma i pomorstva, Primorsko-goranske županije, turističkih zajednica Kvarnera i susjednih gradova, bilo je tu više načelnika i gradonačelnika, te turistički djelatnici.

Odmah na početku počastio ih je orlečki folklor svojim nastupom, a pozdravne govore izrekli su direktorica TZ Cresa Sanja Živanović, direktorica TZ Kvarnera Kvarnera Irena Peršić Živadinov te zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić. Svoje je proizvode izložilo više lokalnih proivođača okupljenih u Cresku butigu, a nakon zdravice pjenušcem svi su zajedno krenuli u razgledavanje grada.

Cijelim putem pratilo ih je i nekoliko Cresana odjeveno u reneansnu odjeću, a prva postaja bio je Samostan sv. Frane gdje ih je dočekao gvardijan o. Zdravko Tuba. Upoznao ih je sa samostanom koji je osnovan u 13. stoljeću, proveo kroz samostanski muzej, te pokazao najvrijedniji eksponat – Senjski misal iz 1494. godine, najstariju hrvatsku tiskanu knjigu. Nakon nekoliko pjesama ženske klape „Teha“ gosti su svoj obilazak Cresa nastavili preko Šetališta 20. travnja gdje su mogli razgledati dvije izložbe simpatično postavljene na stablima drvoreda – izložbu „Tajna macmalića“ udruge „Ruta“ te izložbu fotografija „Otok čine ljudi“. U parku na šetalištu su učenici OŠ Frane Petrića izveli i kratki igrokaz na talijanskom jeziku kojim su goste upoznali s macmalićima, mitskim šumskim patuljcima, ali i upozorili na potrebu zaštite prirodnih ljepota.

Sljedeća postaja bila je zgrada gradske uprave pred kojom je uzvanike dočekao i pozdravio gradonačelnik Kristijan Jurjako. Kao prvi čovjek Grada Cresa, ali i prvi čovjek creske Turističke zajednice, Jurjako je izrazio zadovoljstvo što ih može pozdraviti na taj povijesni dan, te ih podsjetio zbog čega se upravo 1. lipnja obilježava početak creskog (a i hrvatskog) turizma: „Na današnji dan, točno prije 170 godina, u Hrvatskoj je počeo organizirani turizam. Prvog lipnja 1845. godine u Hrvatskoj je zabilježeno prvo turističko putovanje, toga je dana u organizaciji austrijskog Lloyda iz Rijeke na prvo organizirano izletničko putovanje parobrodom krenulo 200 putnika. U Cresu su proveli nekoliko sati, divili se čistoći i pravilnosti ulica te uživali u domaćem vinu, janjetini i ovčjem siru. Cresani su se iskazali kao dobri domaćini i u znak dobrodošlice pucali su iz mužara, a posada broda i putnici odgovorili su klicanjem i pucanjem iz topa. Drugo putovanje uslijedilo je tri tjedna kasnije, 22. lipnja 1845. godine. Tom su prigodom domaćini priredili posebnu zabavu izvan gradskih zidina, pa su nekoliko dana kasnije u novinama »Eco del litorale ungarico« domaćini opisani riječima hvale: „…u ovom čistom mjestu vladaju gostoljubivost, srdačnost, društvenost. Kad se ubuduće budete odnosili na ljubaznost, slobodno recite creska ljubaznost, dobrota i gostoljubivost i tako ćete savršeno izraziti i dočarati te pojmove. Tako je počeo turizam, a sve ostalo je povijest koju treba pamtiti i kojom se trebamo ponositi; povijest turizma koja seže do današnjeg dana. Naši se gosti, odnosno prijatelji, dive ljepoti sačuvane prirode, bjeloglavom supu, samoniklim biljkama kojih ima više nego na britanskom otočju, Plavoj groti i Vranskom jezeru, ljepoti sačuvane kulturne baštine, creskoj janjetini i ekstra djevičanskom maslinovom ulju Cres, jedinom hrvatskom ulju s oznakom izvornosti. Ali ipak su u cijeloj ovoj priči najvažniji domaćini koji su znali sačuvati otok i koji znaju osvojiti gosta da se dogodine vrati. Naši turistički radnici i gospodarstvenici iz godine u godinu podižu kvalitetu smještajnih kapaciteta. Trud se isplati, jer, osim što stižu prestižne nagrade i priznanja, najvažnije je da se gosti zadovoljni vraćaju u kampove, hotele i kod privatnih iznajmljivača“, kazao je Jurjako i naglasio da je odrednica Grada i Turističke zajednice Cresa razvoj održivog turizma kojemu je jedan od ciljeva sačuvati kulturnu i prirodnu baštinu. „Ne želimo biti samo pasivni promatrači, osim što razvijamo i gradimo potrebnu infrastrukturu, stojim na raspolaganju i svakom investitoru kojega smo spremni pratiti u skladu s našim ovlastima“, kazao je Jurjako.

Pred zgradom gradske uprave okupljenima su se obratili i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić te zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić koji je poručio da će Vlada RH dati punu podršku Cresu po pitanju infrastrukture i cesta. Po prvi put gostima je otvorena i obnovljena gradska vijećnica na čijem su stropu otkrivene stotinu godina stare freske. Za glazbeni ugođaj ispred gradske uprave bile su zadužene Prve creske mažoretkinje.

Nastavljajući šetnju preko središnjeg gradskog trga uzvanici su posjetili galeriju akademskog umjetnika Mate Solisa, a ispod lože razgledali likovnu radinicu učenika creske škole.

Za kraj obilaska grada gosti su posjetili Creski muzej u kojem ih je dočekala ravnateljica Jasminka Ćus Rukonić. Tu su mogli razgledati izložbe koje su trenutno postavljene u muzeju, a pjesmom ih je zabavljala klapa „Burin“.

Nakon trosatne šetnje vrijeme je bilo za mali predah, te su gosti u restoranu Nono Frane isprobali ponešto od creskih delicija jer je i gastronomska ponuda vrlo važna sastavnica creske turističke ponude.

I dok je jutarnji dio programa proslave 170 godina creskog turizma bio više okrenut prošlosti i bogatoj kulturno-povijesnoj baštini koja je važna odlika creskog turizma, večernji dio bio je okrenut budućnosti i suvremenijim tipovima zabava. Na središnjem gradskom trgu nastupili su riječka plesna skupina Flashdance, zbor “Gimpl” iz Ravne Gore, te band Mauro Staraj & La Banda koji je zabavljao okupljeno mnoštvo do kasno u noć. Gradonačelnik Jurjako i direktorica TZ-a Živanović pozdravili su okupljene, a nebo nad Cresom obasjao je veliki vatromet.

Komentirajte prvi

New Report

Close