‘Razmjena od 620 mil. USD preniska’

Autor: Lucija Špiljak , 19. rujan 2019. u 22:00
U SAD-u je bilo 20-ak hrvatskih tvrtki/FOTOLIA

Još jednom upozoreno na vizni režim i dvostruko oporezivanje.

S ciljem povezivanja hrvatskih i američkih poduzetnika te hrvatske dijaspore u SAD-u, više od 20 hrvatskih tvrtki je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore posjetilo Cleveland uz sudjelovanje u poslovnom forumu, B2B razgovorima i na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP), te obilasku nekoliko američkih tvrtki.

Teme na koje su se fokusirali bile su zdravstveni turizam, farmacija, medicinska oprema i rješenja za pametne gradove. 

No, tom je prilikom upozoreno i prepreke u suradnji SAD-a i Hrvatske poput viznog režima i dvostrukog oporezivanja, a kako je naveo Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU, prošle godine robna razmjena sa SAD-om iznosila je oko 620 milijuna dolara što, kaže, nije zadovoljavajuća brojka.

Stoga su na otvaranju poslovnog foruma Sjeveroistočnog Ohija i Hrvatske raspravljali su o neiskorištenom potencijalnu tržišta SAD-a te američkoj dijaspori koja želi ulagati u Hrvatsku. 

"U IT sektoru potencijal vidimo u izvozu i potrazi za klijentima i partnerima u inozemstvu, no bez da se pritom zanemari domaće tržište gdje je situacija sve bolja", rekao je direktor tvrtke Alpha Aplikacije Marko Kukec.

Vlasnica FizioVita centara Anita Mišković istaknula je važnost razvoja zdravstvenog turizma, a Hrvatsku vidi kao top destinacija. "Zdravstveni turizam može i mora postati jedan od glavnih generatora investicija i rasta u Hrvatskoj", rekao je Ognjen Bagatin iz Poliklinike Bagatin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close