Ravnateljima škola predstavljen Walk the Global Walk

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2018. u 21:59
Kroz tri školske godine učenici srednjih škola u Istri bavit će temom održivog razvoja

EU projektom želi se doprinijeti razvoju kritičke svijesti mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima.

Novi EU projekt Istarske županije Walk the Global Walk predstavljen je ravnateljima istarskih srednjih škola.

Bila je to prigoda za predstavljanje aktivnosti, ciljeva i prioriteta projekta, koji se bavi promoviranjem Ciljeva održivog razvoja koje su članice Ujedinjenih naroda usvojile 2015. godine, s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine.

Projekt će u svom fokusu tijekom tri školske godine imati sljedeće ciljeve održivog razvoja – Održivi gradovi i zajednice, Zaštita klime i Mir te pravda i snažne institucije. Projektom se želi doprinijeti razvoju kritičke svijesti mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima, s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijet među svojim vršnjacima. Proračun projekta iznosi 3.180.083,93 eura, od čega je oko 185.000 eura za Istarsku županiju.

Predlagatelj projekta je Regija Toscana, a provodi ga u suradnji s 19 partnera iz 11 zemalja.  Projektom su predviđene brojne aktivnosti za srednjoškolce. Edukativnim radionicama razvit će se materijali koji će biti dostupni za korištenje nastavnicima, edukatorima, trenerima i mladim liderima za poticanje znanja, vještina i stavova u skladu s Ciljevima održivog razvoja (COR) i pristupom ljudskih prava. Uz podršku organizacija civilnog društva, provest će se trening o specifičnim temama COR-a i metodološkom pristupu globalnog građanstva, gdje će se nastavnici pripremiti za samostalno provođenje radionica za učenike.

Projektom se, također, predviđaju radionice za mlade lidere u sklopu kojih će se detaljnije obrađivati teme vezane za Ciljeve održivog razvoja. Svojevrsna središnja aktivnost projekta je organizacija Globalne šetnje u svakoj od lokalnih zajednica projektnih partnera čime se želi podići svijest o bitnim razvojnim pitanjima ključnim za održiv razvoj društva i Zemlje. Učenici će hodajući nekoliko kilometara centrima gradova i pogovarajući o temi održivog razvoja koja se obrađuje pojedine školske godine, svojoj lokalnoj i regionalnoj zajednici približiti ovu specifičnu temu i potaknuti raspravu i rješavanje gorućih vezanih problema.

Komentirajte prvi

New Report

Close