Ravnateljica Plitvica naručila luksuzni terenac, reagirao ministar Zmajlović

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2012. u 15:35
Lidija Bertović (PXL)

Vlada na traži prostor za uštede, ravnateljica javne ustanove NP Plitvička jezera pokazuje veliku i nepotrebnu rastrošnost.

Prema traženim karakteristikama objavljenim u oglasniku Narodnih novina, ravnateljica Lidija Bertović želi Mercedesov ili BMW-ov SUV, eventualno 'volvo' ili VW Touareg. Vrijednost vozila sa svim traženim tehničkim karakteristikama penje se i na iznos veći od 600 tisuća kuna, piše Novi list.

Ravnateljica javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Lidija Bertović samo tri mjeseca nakon što je preuzela funkciju odlučila je da se želi voziti u novom SUV-u, vozilu koje ne smije imati manje od 250 konjskih snaga, kao što ne smije imati ni manje od sedamstupanjskog automatskog mjenjača,a  desno od upravljača vozila mora se nalaziti integrirani tvornički navigacijski uređaj. Kako Novi list navodi, vrijednost takvog uređaja otprilike se procjenjuje na oko 30 tisuća kuna, a prema tehničkim karakteristikama vozila koje se traži za NP Plitvička jezera i ravnateljicu Bertović, međuosovinski razmak mora iznositi najmanje 2800 milimetara, a dužina cijelog vozila ne više od 4.700 milimetara. Ravnateljica traži i sjedala u kombinaciji alcantra/koža, prednja sjedala moraju biti sportska s elektronskom potporom za kralježnicu, unutarnje zrcalo mora biti automatski zatamnjivo, a kožni upravljač mora imati tri kraka i funkciju izmjena brzina.

Želje ravnateljice Bertović koje bi automobil morao ispuniti:
snaga motora od minimalno 250 konjskih snaga,
– sedamstupanjski automatski mjenjač,
– tvornički ugrađeni navigacijski uređaj,
– međuosovinski razmak od barem 2800 mm s dužinom vozila do 4700 mm,
– zakretni moment od 550Nm pri 1/min,
– sjedala od glatke i brušene kože i kožni volan
– sportska prednja sjedala,
– automatski zatamnjivo zrcalo,
– elektronski sustav za spriječavanje neželjene promjene voznog traka
– automatsko isključivanje vozila kada automobil stoji

Redakcija Novog lista pokušala je doći do ravnateljice nacionalnog parka prethodno joj poručivši o čemu žele s njom razgovarati, no ona im se nije željela javiti na pozive.

I dok Vlada na svakom koraku traži prostor za uštede, ravnateljica javne ustanove NP Plitvička jezera pokazuje veliku i nepotrebnu rastrošnost. Nesumnjivo se radi o sasvim suprotnom ponašanju od proklamirane štednje i skromnosti svih koji su na bilo koji način vezani uz državu, a NP Plitvička jezera to jesu, zaključuju u Novom listu. 

Ovaj pokušaj nabave terenca vrijednog više od pola milijuna kuna naveo je na izdavanje naputka svim državnim tijelima i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti iz resora Ministarstva zaštite okoliša i prirode da se eventualna nabava službenih osobnih vozila može pokrenuti samo ako je za to pribavljena njegova suglasnost ministra i ako je nabava vozila u skladu s Odlukom Vlade o pravu korištenja službenih osobnih automobila.

Glasnogovornica Ministarstva Dijana Sušac potvrdila je za Jutarnji list kako je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović zabranio ravnateljici Nacionalnog Parka Plitvička jezera Lidiji Bertović kupnju skupocjenog terenskog vozila. Ministar Zmajlović procijenio je da prohtjevi ravnateljice NP Plitička jezera nisu u skladu s potrebama posla i/ili gospodarske krize u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close