Ratifikacija i posjet Milanovića “novo poglavlje” u odnosima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2013. u 08:44
Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Slovenija će danas kao 23. od 27 članica Europske unije ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, a činjenica da će tom činu u Ljubljani nazočiti hrvatski premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić govori da se otvara novo poglavlje u odnosima dviju država, ističu u utorak slovenski mediji.

Da ratifikacija znači "početak nove ere" u odnosima Ljubljane i Zagreba izjavio je za ljubljansko "Delo" politolog Milan Brglez, profesor predmeta međunarodni odnosi na Fakultetu političkih znanosti, istaknuvši da će članstvo Hrvatske u EU-u unijeti novu kvalitetu u odnosima.

"Do sada je to bio odnos članice i nečlanice EU-a, a od sada će to biti odnos dviju članica. Nadam se da će prisutnost hrvatskog premijera u slovenskom parlamnentu povodom ratifikacije simbolično označiti kraj ne baš dobrih odnosa na bilateralnoj razini", rekao je Brglez, dodavši da će slovenska ekonomija moći bolje iskoristiti svoje potencijale s ulaskom Hrvatske u EU.

Politolog Dejan Jović, savjetnik predsjednika Ive Josipovića, izjavio je za "Delo" da je ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu na simboličkoj razini vrlo značajan događaj, osobito zbog utiska iz zadnjeg razdoblja da bi Slovenija mogla biti ozbiljna prepreka hrvatskom članstvu.

"To se na sreću nije dogodilo zbog spoznaje da se suradnjom i kompromisima može postići više nego jednostranim i tvrdim stajalištima. To je dobra vijest za Europu i njen jugoistok", rekao je Jović za vodeći slovenski dnevnik.

"Delo" u komentaru navodi da se ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu simbolično se zaključuje naporno razdoblje u međusobnim odnosima.

"O tome kako je specifičan bio odnos dviju država u zadnja dva desetljeća govori i navodna izjava europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea prošlog utorka u Zagrebu da bi o njihovim odnosima mogao napisati knjigu koja bi postala pravi hit. Pozivom hrvatskom premijeru Milanoviću da bude u Ljubljani prilikom ratifikacije nova slovenska premijerka Alenka Bratušek vjerojatno je željela poručiti da je sazrijela spoznaja da od sada Slovenija i Hrvatska trebaju u prvom redu surađivati, a po potrebi i pomagati jedna drugoj. Hrvatska postaje punopravnom članicom Unije u vrijeme kad stanje u europskoj obitelji nije najbolje jer financijska kriza dovodi na kušnju jedno od njenih najvažnijih načela – solidarost. Širenje EU-a na Hrvatsku s jedne je strane dobra vijest za EU jer to znači da je cilj da se EU i dalje širi iako prevladava spoznaja da će se širenje možda zaustaviti za kakvo desetljeće", navodi "Delo" u komentaru.

Komentar povodom dolaska visokih gostiju iz Hrvatske i ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora objavio je u utorak i Slovenski radio, navodeći da je riječ o povijesnom događaju i prekretnici koja može koristiti i slovenskom gospodarstvu s obzirom da je Hrvatska među vodećim vanjskotrgovinskim partnerima Slovenije.

Komentirajte prvi

New Report

Close