Ratari u strahu, ali iz Granolija jamče da će im sve biti plaćeno

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 24. srpanj 2017. u 22:00
Hrvoje Filipović poručuje da su već podmireni svi računi stigli prije predstečajne nagodbe/Damir Špehar/PIXSELL

Nijedan kilogram pšenice, ječma ili uljane repice roda 2017. neće biti nenaplaćen, obećava vlasnik Granolija.

Hrvatski poljoprivrednici u strahu su od mogućih posljedica u petak pokrenute predstečajne nagodbe jednog od najvećih otkupljivača ratarskih kultura Granolija, no predsjednik uprave tvrtke Hrvoje Filipović tvrdi da nema straha.

U redakciju Poslovnog dnevnika stigao je mail jednog poljoprivrednika koji kaže da je zanimljiv 'tajming' pokretanja predstečaja. "Zašto nije otvorio predstečajnu nagodbu prije žetve?! Pokupio je ječam,uljanu repicu i pšenicu od proizvođača i onda otvorio nagodbu i naravno te kulture će platiti samo 30% od 100%, i to u narednih 5 godina", komentirao je poljoprivrednik, želeći ostati u anonimnosti. Hrvoje Filipović pismeno nam je demantirao takve navode.  

"Prvi komentar – tvrdnja je apsolutno neistinita i nekorektna. Sve račune koje smo zaprimili prije predstečajne nagodbe, za sve kulture roda 2017. smo podmirili", piše šef Uprave i dodaje da je preostala roba, manji dio, zaprimljen na skladištenje i po otvaranju predstečajne nagodbe bit će plaćena odmah po dostavi računa i vlasničkog lista. "Niti jedan kilogram pšenice, ječma i uljane repice roda 2017. neće ući u predstečajnu nagodbu", tvrdi Filipović. Na naš upit da nam kaže koliko je u žetvi otkupljeno ratarskih kultura, koje količine i od koliko kooperanta, Filipović je odgovorio: "Bez ljutnje, ali to su stvari koje ne treba znati konkurencija."Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić nam je potvrdio da se i njemu za vikend javilo više poljoprivrednika koji su robu predali Granoliju i koji strahuju da se ne ostvari negativan scenarij – da se ne mogu naplatiti ili da im roba uđe u predstečajnu nagodbu.

"Filipović nam je potvrdio da ništa ne bi trebalo ostati neplaćeno ili biti plaćeno u smanjenom iznosu. Očekujemo da ćemo se uskoro naći i da ne bi trebalo biti problema s naplatom. Granolio je veliki igrač i bilo kakav problem u isplati napravio bi nesagledive posljedice za poljoprivrednike i njihovu likvidnost, koja je ionako niska i stalno imaju problema s naplatom", tvrdi Brlošić. Granolio je vodeći domaći proizvođač pšeničnog brašna i dobavljač Agrokora. U petak su iz tvrtke izvijestili da su tijekom prvog polugodišta imali teškoće u dnevnom poslovanju, najviše zbog događaja vezanih uz poslovanje koncerna Agrokor te otvaranje postupka izvanredne uprave nad tim društvom i s njim povezanim i ovisnim društvima.

Granolio je od Agrokora prije par godina kupio mlinarski biznis  postavši velik igrač na tržištu pšenice i brašna, s udjelom od 20%, a suvlasnici su i Zdenke iz Velikih Zdenaca. Nakon osnutka 1996. otkad je trgovao žitaricama, uljaricama, stočnom hranom, stokom i mesom, 2001. je ušao i u proizvodnju – s kooperantima je organizirana na više od 45.000 ha, a u suradnji s tvrtkom Cautio iz Našica prerađuje oko 50.000 litara mlijeka dnevno. Krajem 2014. tvrtka je pokrenula IPO, zbog potrebe za dokapitalizacijom. Prihodi Granolija u 2016. su iznosili oko 599 milijuna kuna, što je 15% manje nego u 2015.

Komentirajte prvi

New Report

Close