Rat za radnike na otoku: Najgore prolaze najveći

Autor: Saša Paparella , 23. kolovoz 2016. u 13:55
Foto: Pixsell

Kako poboljšati sustav potpora za očuvanje radnih mjesta na otocima.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i ove je godine raspisalo javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti otočnim poslodavcima, namijenjenih očuvanju radnih mjesta na jadranskim otocima.

Otočni poslodavci mogu ostvariti najveći iznos potpore do 200.000 eura bruto, tijekom bilo kojeg razdoblja od tri fiskalne godine, uključujući sve državne potpore i državne potpore male vrijednosti. Iako državne potpore inače često izazivaju prijepore, u ovom slučaju poslodavci nemaju većih zamjerki, iako svaki od njih ima neki savjet kako bi se ideja mogla dodatno razviti.

“Naravno da smo zadovoljni što nam država na ovaj način pomaže, svaka kuna je dobrodošla i pomaže nam ne samo u očuvanju, već i u povećanju broja radnih mjesta. Evo s našim novim projektom zaposlili smo još 78 ljudi i sada ih zapošljavamo ukupno 320. Naš stav je jasan- odlučili smo ostati na Braču!”, rekao nam je Mislav Bezmalinović, predsjednik uprave Sardine iz Postira, najvećeg poslodavca na jadranskim otocima, koji je već u nekoliko navrata iskoristio pravo na potporu. Ipak, i Bezmalinović ima zamjerku na koju već godinama bezuspješno upozorava nadležne.

“Mjera je dobrodošla, ali smatramo da tu ne bi trebalo biti gornjeg limita. Svako radno mjesto na otoku je dragocjeno i trebalo bi biti jednako vrijedno, ali ovako smo mi koji najviše zapošljavamo u lošijoj poziciji, jer u totalu dobijemo jednaki iznos kao onaj tko zapošljava nekoliko puta manje radnika. A kad podijelimo dobiveni poticaj s brojem zaposlenih, ispada da su poticaji koje dobivamo po radniku višestruko manji nego kod nekih drugih otočnih poslodavaca”, objašnjava Bezmalinović. Neki od njegovih kolega, otočnih poslodavaca, iznose i druge zamjerke. “Koristimo potpore male vrijednosti za zapošljavavanje na otoku svake godine. Obično primimo od 100 do 150.000 kuna, što nam pokriva jedne mjesečne doprinose. Imamo prosječno 70 zaposlenih, od kojih sve više bez prebivališta na otoku.

 

200tisuća eura

bruto najveći je iznos potpore po poslodavcu tijekom tri fiskalne godine

Međutim, smatramo da bi potpora trebala vrijediti za sve zaposlene u poduzeću na otoku jer ima radnika koji godinama dolaze svakodnevno na posao iz Zadra, a mi nemamo pravo na potporu za njihovo zapošljavanje”, rekla nam je Marina Depolo, direktorica Mardešića iz Sali na Dugom otoku, tvrtke koja ima 87 zaposlenika.
Pohvale, uz poneku ogradu, izriče i Denis Barić, predsjednik udruge Otočno sabor, krovnog tijela koje okuplja predstavnike većine naseljenih jadranskih otoka.

Što se tiče potpore, Otočni sabor pozdravlja svaku inicijativu pomoći otočnim gospodarstvenicima. Najbolje bi im se pomoglo kad bi otoci ušli u potpomognuta područja, odnosno da im se promjeni indeks razvijenosti pa da otočni gospodarstvenici, a tako i sami otočani, imaju manji porez na dohodak i manje doprinose. Što se tiče navedene potpore, što se više javi gospodarstvenika tako je potpora manja.

Loše je što se potpora odnosi samo na otočne gospodarstvenike, bolje bi bilo da mogu aplicirati svi gospodarstvenici koji imaju radne jedinice na otocima i zapošljavaju otočane, pa da i oni zapošljavaju preko cijele godine”, kaže Barić.

Naime, zasad je propisano da su potencijalni korisnici potpora tvrtke i obrti sa sjedištem na otocima, koji svoju djelatnost obavljaju na otocima. Uz to, radnici koje zapošljavaju moraju imati prebivalište na otocima i raditi kod istog poslodavca najmanje 12 mjeseci bez prekida.

Udio vlasništva države, jedinice regionalne i lokalne samouprave u strukturi vlasništva korisnika potpora ne smije biti veći od 50 posto te otočni poslodavac ne smije biti financijska institucija. Potpore daje Ministarstvo, a rok za podnošenje zahtjeva i popratne dokumentacije je 31. listopada 2016. Korisnici potpora na slabije razvijenim otocima imaju pravo na potpore u iznosu od 100 posto jedne prosječne isplaćene mjesečne bruto plaće, bez doprinosa na plaću, dok korisnici potpora na razvijenijim otocima imaju pravo na potpore u iznosu od 50 posto jedne prosječne isplaćene mjesečne bruto plaće koju isplaćuje korisnik potpora, također bez doprinosa na plaću.v

Komentirajte prvi

New Report

Close