Uskoro bitne promjene na ljestvici gradova s najjeftinijim autoosiguranjem?

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2015. u 11:13
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatska je, naime, službeno podijeljena na sedam zona rizika. One se određuju prema omjeru šteta i broja vozila, odnosno prema riziku od prometnih nesreća u nekom gradu.

Hoće li u dogledno vrijeme sadašnjih sedam zona rizika obveznog autoosiguranja biti reducirano na jednu ili samo dvije? O ovome se za sada nitko javno ne izjašnjava, tek se duže vrijeme o tome šuška u javnosti, piše Glas Slavonije.

Hrvatska je, naime, službeno podijeljena na sedam zona rizika. One se određuju prema omjeru šteta i broja vozila, odnosno prema riziku od prometnih nesreća u nekom gradu. Zato i nema prve i druge zone, koje bi prema toj računici bile najmanje rizične, već "računanje" počinje od treće zone. Ovaj sustav je osmišljen i na snazi je u posljednjih 30 godina. No upućeniji kažu kako je ovo bilo na snazi do 2008. godine, od tada svaki osiguravatelj ima svoje interne zone. No to nije i neće biti nigdje službeno objavljeno i potvrđeno.

A prema starome, Daruvar je jedini u najnižoj skupini, nasuprot njega Zagreb i Krapina su najrizičniji pa ondje vozači plaćaju najviše osiguranje. Tako je godinama Daruvar meka za jeftinije osiguranje automobila, posebice za pravne osobe koje registriraju veliki broj vozila.

No novi statistički podatci pokazuju da je sve više nezgoda koje su prouzročili vozači s daruvarskim pločicama. Što bi značilo da bi im cijene osiguranje trebale poskupjeti.

'Tako će zapravo najviše štete od ovih promjena imati stanovnici Daruvara, Bjelovara, Požege i ostalih “pitomih” gradova kojima će porasti premije, a da oni s tim nemaju nikakve veze', mišljenja je Davor Brmež iz osječke autokuće Grand auto koji profesionalno prati kretanje broja registriranih automobila na tržištu.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close