Raste razlika između stvarnih i traženih cijena stanova

Autor: Ivan Pandžić , 01. travanj 2009. u 22:00

Po Indeksu PBZ-a i podacima o cijenama, precijenjenost je od 10 do 20 posto

Kriza na tržištu nekretnina uzrokovala je pad traženih cijena stanova, ali i sve veću razliku između traženih i postignutih cijena, što daje puno bolju sliku o stvarnom stanju i realnijoj vrijednosti nekretnina u situaciji nelikvidnosti na tržištu.

Nikad objavljeno
Stvarne cijene nekretnina još su niže ako se pogleda dosad nikada objavljeni indeks cijena nekretnina, koje su Poslovnom dnevniku ustupile PBZ nekretnine i koji služi kao alat za odobravanje kredita. Realne cijene na osnovu postignutih cijena i indeksa PBZ-a su od 10 do 20 posto niže od onih koje se traže. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, koje je prezentirao predsjednik Udruženja za posredovanje nekretninama Dubravko Ranilović, razlika između tražene i realizirane cijene je do konca 2008. bila 9,5 posto. Usporedbe radi, u 2007. je razlika bila osam posto, u 2006. šest posto.

Ignoriranje upozorenja
“Logika da svaki stan stoji između 2200 i 2500 eura ne prolazi. Iako su naše procjenjene vrijednosti rasle iz godine u godinu, one nikako ne mogu biti u razini traženih cijena koje se objavljuju u medijim. Čak 90 posto investitora radilo je stanove bez studije isplativosti. Nisu slušali upozorenja da se radi o previsokim cijenama i sada kada je prodaja stala, traže se krivci” kaže direktor PBZ nekretnina Ivan Stojević.Promet nekretninama dodatno je pao. Ranilović je prezentirao podatke po kojima za ovogodišnje prvo tromjesečje pad iznosi 42,5 posto, što je ipak, rast prodaje u odnosu na siječanj i veljaču. “Siječanj je inače najgori mjesec, ali optimistično je da prodaja ipak raste. Što se tiče razlike između tražene i realizirane cijene ona još iznosi 9,5 posto, ali se radi o malom uzorku realizirane cijene zbog još uvijek ograničene prodaje” kaže Ranilović.I iz PBZ-a potvrdu pada prometa vide jer su 2008. napravili samo 6000 procjena nekretnina za razliku od 2006. godine kada su imali 12.000 procjena. Pao je i obujam kreditiranja. Ipak, i prodavači su počeli spuštati cijene. Prema podacima CentraNekretnina za ožujak, tražene cijene stanova u Zagrebu su u ožujku pale za 4,5 posto na godišnjoj razini i sada se prosječno traži 1964 eura za četvorni metar. Tražena cijena svih nekretnina u Zagrebu bilježi pad od 2,1 posto, dok nekretnine na Jadranu još bilježe rast od 2,3 posto na godišnjoj razini.

Tržište

Zagreb
Tražena cijena stana u Zagrebu je u prosjeku bila 2227 eura za četvorni metar, a kupljen je za 2007 eura.

Hrvatska
Na razini Hrvatske za kvadrat stana tražilo se prosječno 1995 eura, a prodani su za 1875 eura.

Podaci PBZ-a
Maksimalna cijena stana za koju je PBZ odobravao kredite je 1821 euro po kvadratu za Zagreb, turistička središta i gradove na moru.

Manje cijene
Najveća cijena kvadrata kuća u istom području je 1493 eura.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Mislim da će kako se bude situacija u svijetu popravljala cijene dionica rasti a nekrtnina pasti te će ulagaći iz dionica prelaziti u nekretnine.
Čini mi se da bi to mogla biti dobitna kombinacija.

cijene će možda i past, iako sumnjam na 1000…
al šta je sa svim stanovima koji će se završit ove godine, ili sljedeće….tko će to kupit, na onih 13.000 neprodanih….
tako da će cijene padat, i ja ih nebig vezivao za crobex…

cijena izgradnje stana je 600-900 eur, ovisno o izvedbi, lokaciji i opremljenosti.
cijene će pasti na 1000 e/m, no pažnja!!!!
trenutno je tržište prepravljeno novosagrađenim nekretninama bez feasibility study/predviđanja kretanja tržišta i svjetskog trenda i stanovi će se za neko vrijeme moći kupiti po 1000 eur (ok, ne još), jer je ponuda pretjerana, no kad prestane ponuda, tj. kad se rasprodaju stanovi, istih će biti manjak i cijena će porast.
dakle, kao i crobex!
gađanje dna, ali tu je nekako… lakše.
jethro

bude stanova po 1000 – 12000 eurića ko u prići!!!!!!!!!!!!!!!!!
samo mazohist može dati više!!!

New Report

Close