Raste potražnja za organski uzgojenim proizvodima

Autor: Josipa Ban /VLM , 09. travanj 2013. u 21:40
U Hrvatskoj se obrađuje samo trećina obradivih površina/PIX

Organski uzgojena hrana velika je hrvatska prilika.

Organski uzgojena hrana velika je hrvatska prilika, ističe se u najnovijem izvješču Ekozone koje se bavi izvoznim potencijalom hrvatske organske poljoprivrede.

Svoj optimizam studija temelji na podacima prema kojima Hrvatska, od svih europskih zemalja, bilježi najveću stopu rasta potražnje na tržištu ekoloških proizvoda i to u visini od 20 posto. Uz to, Hrvatska koristi mali dio potencijala koje ima te obrađuje samo trećinu obradivih površina.

"Skori ulazak u EU može se shvatiti kao prilika za osvajanje velikog tržišta željnog kvalitetne organski uzgojene hrane", navodi se u izvješću. Naime, vrijednost globalnog tržišta ekoloških proizvoda iznosi 45 milijardi eura, dok tržište EU vrijedi 21,5 milijardi eura uz porast od 10 posto od 2010., pokazuje izvješće. Prema tome, navodi se, potencijal postoji ne samo na domaćem već i na europskom tržištu.

Jadranka Boban Peić, direktorica Biovege, prilikom prezentacije izvješća istaknula je da se sektor organske hrane pokazao iznimno stabilnim, čak i u recesiji. Međutim, u Hrvatskoj je pod ekološkim nadzorom tek 32.000 hektara obradivih površina što je udio od 2,9 posto u ukupno obradivoj površini. Povećanje ekološki obradivih površina cilj je i Ministarstva poljoprivrede koje je donijelo plan prema kojem bi se njihova površina do 2016. trebala povećati za osam posto. No, ulaskom u EU Hrvatskoj će biti dostupna veliki novac namijenjen ruralnom razvoju, ali samo uz kontinuirana ulaganja u edukaciju potrošača, poljoprivrednika i trgovaca. Uzor nam može biti Rumunjska, kažu, koja je proizvodnju povećala 10 puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close