Raste broj žena oboljelih od raka vrata maternice

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2012. u 22:00

Od raka vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan oboli jedna žena, a zabrinjava činjenica da je posljednjih godina pojavnost in situ raka vrata maternice u značajnom porastu, rečeno je na prvom simpoziju o prevenciji i liječenju te bolesti koji je povodom Europskog tjedna za borbu protiv raka održan u Zagrebu u organizaciji European Cervical Cancer Association (ECCA).

Procjenjuje se da u svijetu oko 1,4 milijuna žena boluje od te bolesti, godišnje se dijagnosticir oko 500.000 novih slučajeva, a gotovo 300.000 žena umre od te bolesti. “Hrvatska liga za borbu protiv raka, kao najstarija nevladina udruga u Hrvatskoj koja se bavi problem raka, osnovala je udrugu ‘Zdravka’ kojoj je osnovna zadaća primarna prevencija i edukacija o raku vrata maternice. Prevencija svih bolesti, a posebice ovog sijela koji se smatra jednim od najpreventabilnijih u ljudskom tijelu je najkorisnija i najjeftinija jer njome unapređujemo reproduktivno zdravlje žene i spašavamo brojne živote”, istaknuo je doc. dr. Damir Eljuga, predsjednik simpozija. Naglasio je kako su tri glavna stupa prevencije raka vrata maternice adekvatna edukacija mladeži u okvirima redovitog obrazovanja o spolno odgovornom ponašanju, cijepljenje protiv HPVa i odlazak na redovite ginekološke preglede s Papa testom (probir). “U Hrvatskoj se sustavno ne provodi niti jedan od ova tri programa prevencije, a poželjno je da se sva tri programa provode istovremeno”, naglasio je Eljuga. Prema ECCA, rak vrata maternice je jedini koji bi mogao biti eliminiran u Europi zahvaljujući kombinaciji učinkovitog testiranja i uvođenjem cijepljenja protiv HPVa. Od raka vrata maternice mogu oboljeti žene koje su zaražene određenim tipovima HPVa, a više od dvije trećine slučajeva povezano je s visokorizičnim tipovima 16 ,18, 31 i 45 HPV-a.

Polovica žena kojima je dijagnosticirana ova bolest su u dobi od 35 do 55 godina, a mnoge od njih vjerojatnije su još kao tinejdžerice ili u 20im godinama života bile izložene tipovima HPVa koji uzrokuju rak. Većina žena koje obole vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih pet godina.Procjenjuje se da SAD zloćudne bolesti stoje oko 210 milijardi dolara godišnje, od čega se 136 milijardi odnosi na izgubljenu produktivnosti, a više od 70 milijardi dolara za izravne medicinske troškove. Od tog iznosa, izravni troškovi zdravstvene skrbi povezani s rakom grlića maternice procjenjuju se na 1,7 milijardi dolara godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close