Britanci otvaraju komoru koja će pomagati njihovim tvrtkama da uđu na hrvatsko tržište

Autor: Majda Žujo , 23. prosinac 2013. u 15:56
David Slinn, britanski veleposlanik u Hrvatskoj/Robert Anić/PIXSELL

O toj inicijativi razgovarali smo s Davidom Slinnom, britanskim veleposlanikom u Hrvatskoj.

Kako bi privukla strane investicije i ojačala gospodarsku suradnju između Velike Britanije i ostalih zemalja, Britanska se vlada odlučila za osnivanje novih i jačanje postojećih gospodarskih komora u zemljama gdje ima svoja veleposlanstva.

Tako će i u Hrvatskoj uskoro otvoriti svojevrsnu komoru koja će pomagati britanskim tvrtkama koje žele ući na hrvatsko tržište, ali i hrvatskim tvrtkama koje žele uspostaviti odnose s V. Britanijom. O toj inicijativi razgovarali smo s Davidom Slinnom, britanskim veleposlanikom u Hrvatskoj. 

Koja je ideja ove inicijative?
Ova inicijativa je dio šireg programa gospodarske diplomacije koju je pokrenula ova britanska Vlada kada je stupila na dužnost 2010. Ona je pokrenuta i zbog vrlo ambicioznog plana koji predviđa povećanje izvoza britanskih tvrtki na trilijun funti do 2020., otvaranje 100.000 novih malih i srednjih tvrtki te njihovo poticanje na izvoz. Inicijativu je pokrenula UK Trade & Investment, koji se bavi promocijom izvoza i privlačenjem stranih investicija, jer se uvidjela potreba za snažnijom potporom britanskim tvrtkama koje žele izvoziti. Osnovna ideja je olakšati britanskim tvrtkama ulazak na nova tržišta te omogućavanje boljeg i bržeg pristupa informacijama, dostupnost lokalne podrške te spajanje s najrelevantnijim lokalnim partnerima.  

Kako to planirate postići?
Naš plan je da na svim tržištima na kojima postoje preduvjeti pokušamo osnovati snažne britanske gospodarske komore čija je primarna uloga na jednome mjestu pružiti podršku novim britanskim tvrtkama koje žele ući na neko tržište i poslovati. U Zagrebu upravo započinjemo s procesom uspostavljanja takve jedne organizacije. Već smo obavili prve razgovore s britanskim tvrtkama u Hrvatskoj te hrvatskim tvrtkama koje već posluju u Britaniji ili to imaju u planu. Njihova uloga u ovoj novoj inicijativi će biti ključna stoga ih uključujemo u sve razgovore, od samoga početka – od razgovora o strukturi pa sve do samoga osnutka i realizacije ideje. Na ovoj inicijativi želimo ostvariti i usku suradnju s Hrvatskim veleposlanstvom u Londonu kao i s britansko – hrvatskim poslovnim klubovima u Londonu. Vjerujemo da ćemo pokretanjem ove nove poslovne inicijative u Hrvatskoj doprinijeti poboljšanju trgovinskih odnosa između naše dvije zemlje.

Hoće li hrvatske tvrtke moći potražiti pomoć britanske komore u Zagrebu? 
Naravno, to je također jedan od ciljeva. Poslovna platforma poput gospodarske komore ili poslovne mreže nipošto neće biti rezervirana samo za britanske tvrtke već ćemo težiti tome da povezujemo britanske i hrvatske tvrtke, ali možda i neke druge tvrtke, u jedno poslovno udruženje koje može svima postati mjesto za umrežavanje, pružanje relevantih poslovnih informacija, razmjenu iskustava i bolje poslovno povezivanje 

Koje ste konkretne inicijative do sada poduzimali kako biste britanske investitore upoznali s hrvatskom tržištu?
Radili smo i dalje radimo na čitavom nizu aktivnosti. Spomenuo bih britansko-hrvatske poslovne forume koji su bili iznimno uspješni, kontinuirani rad na projektima gospodarske diplomacije, organizaciju posjeta britanskih tvrtki te njihovu prezentaciju na konferencijama i poslovnim forumima, brojne relevantne gosodarske skupove na kojima smo našim hrvatskim partnerima kroz različite teme koje su aktualne u Hrvatskoj pokušali približiti dobru britansku praksu, znanja i iskustva. Zadnje dvije godine Hrvatsku su posjetili David Wootton, gradonačelnik londonskog Cityja, svjetskog financijskog središta te Lord Green, britanski ministar za trgovinu i ulaganja. Sve te aktivnosti poduzeli smo kako bi Hrvatsku predstavili potencijalnim britanskim investitorima te omogućili našim hrvatskim partnerima da predstave svoje projekte i inicijative. 

Jeste li zadovoljni njihovim učincima?
Jesmo, iako bismo voljeli da imamo sredstava i mogućnosti raditi i više. Gospodarska diplomacija je kontinuirani program koji se ne provodi samo jednu godinu ili za mandata samo jedne vlade već je ona plan na duge staze. 

Kako ocjenjujete trenutnu gospodarsku suradnju između Hrvatske i Velike Britanije?
Dosadašnja gospodarska suradnja zasigurno nije na zadovoljavajućoj razini s obzirom da je naša trgovinska razmjena skromna. Ono što se svakako nadamo je da će se sada nakon što je Hrvatska postala članicom Europske unije to promijeniti. Mi već sada vidimo porast britanskih tvrtki koje pokazuju interes za Hrvatsku kao tržište. Kako Hrvatska i dalje bude radila na stvaranju dobrih preduvjeta za povećanje trgovinske razmjene očekujemo da će to rezultirati dolaskom novih britanskih investicija i s te smo strane optimistični. 

Kada je Lord Green ljetos posjetio Hrvatsku, nije dao previše nade da možemo očekivati veće britanske investicije. 
Njegova glavna poruka tada je bila kako je Hrvatska napravila brojne reforme, ali je naglasio i nužnost da se nastavi s provođenjem reformi i kreiranjem pozitivnijeg poslovnog okruženja jer svi u Europi trebaju poduzeti daljnje reforme kako bi ekonomije postale fleksibilne, otvorene za konkurenciju na svjetskom tržištu. Ta poruka stoji i danas. Vidimo pozitivne pomake u smislu poboljšanja poslovnog okruženja, vidi se i prepoznavanje važnosti i nužnosti dobrog poslovnog okruženja za privlačenje investicija, ali važno je nastaviti s reformama dok posao ne bude dovršen. Znamo da je to dugotrajni proces i da se promjena ne može dogoditi preko noći ili dovršiti u godinu dana. Britanskim je investitorima na prvome mjestu pravna sigurnost i predvidljivost poslovnih uvjeta. 

Ako zaboravimo te 'poteškoće', može li Hrvatska postati atraktivnija ulagačima iz Britanije?
Mislim da može. Međutim, ne možemo zanemariti probleme koje investitori ističu kao ključne kada je u pitanju investiranje i poslovno okruženje u Hrvatskoj. Ono što se u Hrvatskoj najčešće pojavljuje kao prepreka je konkretna realizacija projekata pa na tome još treba poraditi.

Na usluzi tvrtkama

Koliku važnost gospodarska diplomacija ima u privlačenju investitora?

Ona je ključna. U Britaniji smo prepoznali da bez gospodarske diplomacije britanske tvrtke ne bi imale takve mogućnosti i takvu podršku prilikom ulaska na strana tržišta i zbog toga je postala integralnim dijelom naše vanjske politike. Na promociji gospodarske diplomacije angažiran je osobno naš ministar vanjskih poslova William Hague, a moj posao je u velikoj mjeri posvećen upravo radu na gospodarskoj diplomaciji kako bismo mi u Veleposlanstvu bili na usluzi britanskim tvrtkama i investitorima zainteresiranima za Hrvatsku. Temeljna uloga naše gospodarske diplomacije danas je ponajviše usmjerena na kreiranje pozitivnog okruženja za ulazak britanskih tvrtki i britanskih proizvoda na strana tržišta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

moraju pozuriti jer englezi igraju samo dok su kmeri na vlasti.

New Report

Close