Rast trgovine pod utjecajem rasta plaća, prodaje auta i rukometa

Autor: Jadranka Dozan , 19. ožujak 2018. u 14:07
Siječanjski rast maloprodaje odražava i rekordne razine potrošačkog sentimenta koji se pak idi i u ubrzanju rasta gotovinskih kredita/FOTOLIA

Uz prognozu rasta BDP-a od 2,7% u Moody’su ističu da i 2018. glavni oslonac ostaje domaća potražnja.

U rejting agenciji Moody's potkraj veljače su odlučili ne mijenjati postojeće ocjene kreditnog rejtinga za Hrvatsku, a svoje viđenje ekonomskog stanja i izleda iznijeli su krajem prošlog tjedna u okviru godišnjeg izvješća.

Postojeći rejting za Hrvatsku (Ba2, uz stabilne izglede) odražava s jedne strane pozitivne pokazatelje fiskalne konsolidacije i jačanja institucija, a s druge slab potencijalni rast gospodarstva te sporosti u strukturnim reformama, kažu Moody'sovi specijalisti za našu zemlju. Državni zavod za statistiku 'pobrinuo' se da kraj prošlog tjedna ipak obilježe pozitivne vijesti. 

Promet u maloprodaji u siječnju je na godišnjoj razini, kalendarski prilagođeno, realno porastao 6,1 posto (nominalno 6,9%). Istodobno je na mjesečnoj razini (kalendarski i sezonski prilagođeno), siječanj donio rast od 1,2 posto, što u terminima izvornih podataka i uobičajenih sezonskih oscilacija znači 20-ak posto manji promet nego u prosincu. Razmjerno snažan godišnji rast maloprodaje je uglavnom očekivan.

 

20 posto

siječanj je po izvornim podacima slabiji od prosinca

Među ostalim, u siječnju je na snagu stupilo porezno rasterećenje za automobile, zbog čega su mnogi prethodno odgađali kupnje auta, a što je umanjilo stopu rasta u prosincu. Prodaja auta u siječnju je porasla za više od 30 posto. DZS zasad nudi tek grubu strukturu prometa od trgovine na malo, ali nije neočekivano da je znatno jači rast zabilježen u trgovini neprehrambenim proizvodima čiji je promet realno porastao gotovo 12 posto.

Analitičari Addiko banke podsjećaju i na rekordne razine povjerenja potrošača, kao i na faktor godišnjeg rasta plaća koji je u zadnjem lanjskom kvartalu iznosio 5,3 posto (što je iznad prosjeka EU, ali u drugim zemljama srednje i istočne Europe on je mahom bio i izraženiji). Podaci HNB-a, k tome, upućuju i na ubrzanje rasta gotovinskih kredita. Konačno, rastu prometa trgovine pridonijela je i veća turistička potrošnja koju je ovoga siječnja poguralo i Europsko rukometno prvenstvo koje se održavalo u Hrvatskoj, reći će Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Addika.

Kako bilo, trgovina na malo u velikom mjeri odražava i ukupnu osobnu potrošnju, a prvi statistički podaci na tragu su procjena da će domaća potražnja i ove godine biti ključni oslonac rasta BDP-a, što su u svom izvješću iznijeli i Moody'sovi analitičari. Kad je posrijedi rast kvartalnog BDP-a, originalni podaci o maloprodaji upućuju i na nešto veći rast siječanjskog prometa, od 7,6 posto nominalno i 6,8 posto realno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close