Rast prosječnog duga tvrtki znak je da su živnule

Autor: Suzana Varošanec , 02. rujan 2014. u 22:00
Najveći je dug u poslovanju nekretninama/ T. Jurić/PIXSELL

Iznos duga smanjen u svim županijama osim u Ličkoj, prosjek 582.000 kuna.

Neizvršene osnove za plaćanje smanjene su u svim županijama osim Ličko-senjske, pokazuje Finin Pregled neizvršenih osnova za pravne i fizičke osobe  sa stanjem stanje 31. srpnja.

No, veće razlike postoje po skupinama djelatnosti te zaslužuju analize, tvrde stručnjaci. Najveći prosječni iznos duga u branši je poslovanja nekretninama – riječ je o 2,32 milijuna kuna. Promatramo li, pak, sve branše, dug je ipak prosječno veći, i to za simboličnih 0,6 posto, pa je na razini države 31. srpnja ove godine on iznosio 582 tisuća kuna. To bi trebao biti dobar signal, a prema informacijama s terena, optimizam koji šalje Fina i statistika dijelom ima potvrdu na terenu. Kako kaže revizorica Dubravka Kopun, rastu aktivnosti.

"U razgovorima s klijentima posljednih nekoliko mjeseci uočljivo je pokretanje gospodarstva, tj. u njihovnim poslovnim aktivnostima osjeća se moving", kaže D. Kopun. Inače, prosječan je dug porastao u pet županija, najviše u Ličko-senjskoj županiji (45,9%) i Gradu Zagrebu (19,5%). Najveći porast bio je u obrazovanju (53,7%) te u opskrbi vodom, gospodarenjem otpadom te sanaciji okoliša (31,3%) i u poslovanju nekretninama (17,6%). S druge strane, prosječni je iznos duga za 22,1 posto pao u području javne uprave i obrane, za 32,7 posto u ostalim uslužnim djelatnostima, a najviše u financijskim djelatnostima i osiguranju (57,8 posto) te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i u klimatizaciji (60,5%).

Komentari (1)
Pogledajte sve


Rast prosječnog duga tvrtki znak je da su živnule

Jeste li vi normalni ?
Jedino ako ste mislili da je dobro da što više padamo prema dnu , pa kad jednom padnemo na dno i udarimo u dno , više neće biti moguće padati .

New Report

Close