Rast maloprodaje ubrzao s 2,8 na 4,5 posto

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2016. u 22:00
Turisti su itekako pridonijeli rastu potrošnje, Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Trgovina na malo raste već 23 mjeseca, srpanj oborio nacionalni rekord.

Rast maloprodaje koji traje već 23 mjeseca oborio je rekord jer takav niz u Hrvatskoj nije zabilježen otkad Državni zavod za statistiku vodi podatke o kretanju sektora.

Srpnj je na našem tržištu prometu u trgovini na malo donio realni skok od 4,5 posto na godišnjoj razini, pa je riječ o bitno ubrzanom rastu s obzirom na to da je mjesec prije plus iznosio 2,8 posto. Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ističu da je tako i pored razmjerno visoke prošlogodišnje baze, time potvrđen neprekinuti niz pozitivnih godišnjih stopa koji datira od rujna 2014.

“Nedvojbeno da je nastavak dobrih pokazatelja snažno podržan solidnim ostvarenjima u turizmu, ali i sezonskim poboljšanjima na tržištu rada. Nastavku pozitivnih kretanja prethodila su i poboljšanja u pokazateljima zaposlenosti, što je najvećim dijelom rezultat većeg broja zaposlenih u turizmu”, komentirali su analitičari RBA. Dodaju da takva kretanja pozitivno utječu na veći raspoloživi dohodak pa time i maloprodaju.

“Posljedično, poželjni učinci odrazit će se i na osobnu potrošnju kao glavnu sastavnicu BDP-a što će doprinijeti nastavku pozitivnog doprinosa njegovu rastu i u trećem tromjesečju”, zaključuju u RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close