Rast maloprodaje i industrijske proizvodnje

Autor: Marija Crnjak , 03. rujan 2015. u 22:00
Prošlog tjedna procjene rasta gospodarstva u ovoj godini povećali su i analitičari Splitske i Hypo-Alpe-Adria banke/FOTOLIA

Rast prometa u trgovini na malo podržali su dobra turistička sezona i niska inflacija.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo u srpnju realno porastao 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je najveći skok maloprodaje u gotovo osam godina, a pritom je porasla već 12. mjesec zaredom, što također nije zabilježeno još od 2007. Industrijska proizvodnja pak u srpnju je porasla za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. To je već šesti mjesec zaredom kako proizvodnja raste, i to brže nego mjesec dana prije, kada je ojačala 1,6 posto na godišnjoj razini. U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila 1,8 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Analitičari povećavaju procjene rasta za cijelu godinu.

 

Kovač

Očekivali smo rast u odnosu na lipanj, no ovi su podaci povoljniji od očekivanja

"Očekivali smo rast u odnosu na lipanj, no ovi su podaci povoljniji od naših očekivanja. Rast prometa u trgovini na malo podržali su dobra turistička sezona te i dalje pozitivan doprinos kombinacije niske inflacije i sezonskog obrasca na tržištu rada. Uz to, to je pozitivan efekt smanjivanja poreza na dohodak", kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci koji očekuje zadržavanje tih trendova u ostatku godinu. Ukazuje i na to kako industrija zadržava stabilan pozitivan trend, što se zahvaljuje rastu inozemne potražnje.

 

Grčić

To su najveće zabilježene stope rasta od početka krize, od davne 2008. godine

Prošlog tjedna procjene rasta gospodarstva u ovoj godini povećali su i analitičari Splitske i Hypo-Alpe-Adria banke, koji očekuju rast BDP-a u ovoj godini od oko 1 posto. Ministri tvrde da su to zasluge Vlade. "To su najveće zabilježene stope rasta od početka krize, od davne 2008. godine. To potvrđuje naše riječi da Hrvatska raste. Sve komponente BDP-a nastavljaju rasti, no posebnu su bitne dvije komponente, industrija i trgovina, s obzirom da one u strukturi BDP-a zauzimaju više od 40 posto udjela. Njihov rast je stoga indikativan za ukupan rast", komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

50000 ljudi iselilo iz ove bijede i odmah porasli prometi??? Ma dajte, nejte me j…

New Report

Close