Rast malih u 2017. pogurali Agrokor i turizam, no 2018. može biti kritična

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U novu dugotrajnu imovinu mikro poduzetnici su u 2017. investirali 0,7 milijardi kuna više nego 2016., a npr. veliki poduzetnici 0,85 milijardi kuna manje.

Najveći nominalni rast zaposlenih u 2017. u odnosu na 2016. bio je kod mikro poduzetnika, 31.584 novozaposlena ili 14,9% više. Najveći rast ukupnih prihoda ostvaren je također kod mikro poduzetnika i iznosi nešto manje od 21 milijardu kn, dok kod velikih poduzetnika ovaj pokazatelj iznosi 19,5 mlrd. kn.

Mikro poduzetnici su ostvarili i bolji ukupan financijski rezultat, što je rezultiralo s 3,2 milijarde kuna većom dobiti razdoblja te 1,5 milijardi kuna većom neto dobiti, navodi se u današnjoj  gospodarskoj informaciji Financijske agencije pod naslovom "Financijski rezultati poduzetnika po veličinama u 2017.".

Fina pritom navodi i da su srednji i veliki poduzetnici ostvarili manju dobit razdoblja u odnosu na 2016., što je rezultiralo slabijim ukupnim financijskim rezultatom: kod srednjih poduzetnika neto dobit je manja za 0,3 milijarde kuna, a kod velikih poduzetnika za 3 milijarde kuna.

Uz sve to, u novu dugotrajnu imovinu mikro poduzetnici su u 2017. investirali 0,7 milijardi kuna više nego 2016., a npr. veliki poduzetnici 0,85 milijardi kuna manje.

Sjajne rezultate u segmentu poduzetništva u kojem posluje najveći broj subjekta, dakle mali i mikro subjekti, komentirao je Petar Lovrić, bivši predsjednik HUP-a – Udruge malih i srednjih poduzetnika koji je za jesen najavio inicijativu osnivanja nove udruge poslodavaca.

"Pozdravljam ova kretanja i mogu reći da su inače normalna, uobičajena  pojava u tržišnim  ekonomijama, kao i to da je pravi problem zašto s tako velikim zakašnjenjem i kod nas dolaze do izražaja. Što se razloga tiče, mislim da je tome pridonijelo i značajno na to utjecalo u prvom redu rješenje Agrokora, jer su se malima platila dugovanja, kako zaostaci, tako i tekuće poslovanje, te je od travnja 2017. taj koncern  po prvi put počeo plaćati u dan točno", navodi Lovrić.

Kao sljedeći razlog ističe rast turizma sa svim pratećim industrijama koje su za njega vezane, ali i određeni rast cijena roba i usluga koji je također turizam generirao, jer je po njemu i to isto pomoglo ovim brojkama.

No, ova godina može biti kritična, upozorava naš sugovornik.

"Zbog nedostatka radne snage postoji rizik da se poslovne aktivnosti malih i mikro poduzetnika smanje. Zbog toga je posebno bitno ubrzati aktivnosti u strukovnom obrazovanju i na području prekvalifikacija, osposobljavanja i doškolovanja za što je postojeća mreža dobro ustrojena, ali su prenormirani državni propisi koji taj proces usporavaju", zaključuje Lovrić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve