Rast građevinskog sektora ‘okidač’ za nove procjene

Autor: Suzana Varošanec , 08. prosinac 2017. u 07:45
Analizirano je 15 građevinskih tvrtki, među njima i Strabag koji je u igri za Pelješki most/STRABAG

Kod procjenjivanje vrijednosti građevinskih kompanija važno je uključiti i srednjoročne i dugoročne izglede poslovanja.

Je li vrijeme za korištenje i drugih metoda procjene vrijednosti poduzeća u građevinskoj industriji, pitanje je koje se otvara u studiji Mazarsa provedenoj na temu "Kako posluju najveća europska građevinska poduzeća?".

Kao i sve novije analize različitih izvora apostrofira se potreba za korištenjem i drugih metoda procjene vrijednosti poduzeća u građevinskoj industriji.  To znači da se u obzir uzimaju, pored vrednovanja koje je temeljeno na kratkoročnim osnovama, i srednjoročni i dugoročni izgledi poslovanja tvrtki. Time u fokus dolazi imperativ za bolje odražavanje stvarne situacije, što konvenira i vlasnicima, posebice onima pod pritiskom procesa prodaje ili prijenosa poduzeća na nove generacije.

U studiji se ističe da je u današnje vrijeme, kada je značajan udio poduzeća u građevinskom sektoru čiji su rukovoditelji blizu umirovljenja, pitanje prijenosa ili prodaje poduzeća postalo kritično. Dok se vrednovanje poduzeća često procjenjuje na bazi metode multiplikatora – kreću se u rasponu ovisno o profitabilnosti tvrtke i potencijalu rasta, s druge strane provođenje akvizicija, koncesije, razvijanje inovativnih proizvoda, pa čak i knjiga narudžbi, ukratko razni činitelji dugoročne perspektive tvrtke, ne uzimaju se u potpunosti u obzir pri vrednovanju.

Kako studija navodi da je razloga za postojeće stanje doista puno, valja navesti neke. Tako se, uz mogućnost otežanog razumijevanja financijskih učinaka, primjer čega su i operacije koje se provode kao dio konzorcija, ističe i fragmentiranost sektora u Europi čime se otežava pristup podacima.  No, jednu od značajnijih uloga imaju i perspektive rasta koje se smatraju slabima, iako sva recentna istraživanja nasuprot tome predviđaju značajan rast za tu industriju u Europi.

Takav je primjer i prognoza rasta od 3,9% godišnje do 2030. (Oxford Economics). Uz to, ne samo da je stabilno poslovanje 15 promatranih poduzeća – i austrijskog Strabaga koji se natječe za Pelješki mosti, te francuskog Eiffagea koji je bio  zainteresiran, te su stabilne isplate dividendi, već im je i prosječni godišnji rast poslovnih aktivnosti iznosio  4,5% od 2005. do 2015. Građevinski sektor u Europi prolazi kroz prijelaznu fazu i  suočava se s dvostrukim izazovom: oduprijeti se stagnaciji tržišta te uspješno prenijeti poslovanje na nove generacije.

Na transakcije utječu i niske kamate, povećano povjerenje među liderima u industriji i slab ekonomski rast u Europi.  Što se nas tiče, svi faktori koji ukazuju na mogućnost rasta u Europi upitniji su u Hrvatskoj i našoj regiji, pa se procjena mora zasnivati na održivom poslovnom planu koji detaljno analiza ključne čimbenike – knjigu narudžbi, kvalitetu kupaca, dostupnost radne snage i buduća ulaganja. "Takav plan služi kao jamstvo za ostvarenje budućeg novčanog tijeka koji izravno utječe na vrijednost kompanije", zaključuje Andrija Garofulić iz Mazarsa. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Rast građevinskog sektora ‘okidač’ za odlazak mladih u Irsku,Njemačku,etccc….!

I stranancke veze 😉

New Report

Close