Rast BDP-a u prvom kvartalu oporavlja se na 2,8%

Autor: Marina Biluš , 15. travanj 2019. u 22:00
Dobre vijesti se ipak ne odnose na industriju/ Žarko Bašić/PIXSELL

Indeks CEIZ je od siječnja 2017. imao pad na godišnjoj razini, a u drugom ovogodišnjem mjesecu rastao je 0,3% u odnosu na isti mjesec lani, čime je negativan trend godišnjih stopa rasta završen, kažu u EIZ-u.

Rast domaćeg gospodarstva, koji je u "oproštajnom kvartalu" od 2018. uspori na 2,3 posto, mogao bi na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja neočekivano zabljesnuti.

Da bi stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju mogla iznositi 2,8 posto, najavili su stručnjaci Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) na temelju kretanja indikatora poslovnog ciklusa – indeksa CEIZ.

On je, naime, u drugom ovogodišnjem mjesecu ostvario svoju najvišu vrijednost u proteklih godinu i pol dana, a u odnosu na prethodni mjesec njegova je vrijednost porasla za čak 0,6 indeksnih bodova, što je najveće zabilježeno mjesečno povećanje indeksa još od listopada 2016. 

 

0,6 indeksnih

bodova porastao je indeks CEIZ u veljači naspram siječnja

"Iako je indeks još od siječnja 2017. bilježio pad vrijednosti na godišnjoj razini, u veljači je porastao za 0,3 posto u odnosu na veljaču 2018. i time je negativan trend godišnjih stopa rasta završen", objavili su u EIZ-u dodajući da je u odnosu na "usporeni" lanjski zadnji kvartal, CEIZ   kumulativno u prva dva mjeseca 2019. porastao za 0,9 indeksnih bodova.

Ujedno je, kažu, prosječna vrijednost indeksa u siječnju i veljači bila za 0,6 indeksnih bodova veća u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u zadnjem tromjesečju 2018. Upravo takva dinamika kretanja indeksa EIZ-ovim analitičarima ukazuje na ubrzavanje gospodarstva na početku godine. No, podaci za veljaču ne nose samo lijepe vijesti. Rast vrijednosti CEIZ-a nije "pogurala" industrija, njezina proizvodnja jedina je sastavnica s padom mjesečne desezonirane vrijednosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close