Raspitali smo se: Još 28.000 poslodavaca duguje za doprinose

Autor: Ante Pavić , 21. svibanj 2013. u 14:26
Ilustracija

Od poslodavaca koji su se nalazili na listama loših poslodavaca Porezne uprave u godinu dana naplaćeno 388,1 milijuna kuna.

Od prvotnih 47.000 poslodavaca koji su isplaćivali plaće bez uplate doprinosa, na listi loših poslodavaca Porezne uprave ostalo je još 28.000. "To znači da je zbog Uredbe čak 57 posto inicijalnih loših poslodavaca postalo urednim poslodavcima", kazali su iz Porezne uprave za Poslovni.hr. 

Uredba o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa temeljem radnog odnosa stupila je na snagu 1. svibnja 2012. godine i prema njoj poslodavci ne mogu isplatiti plaću bez uplate doprinosa.

Iz Porezne uprave navode da poslodavci koji su izuzeti s liste zbog podmirenih obveza mjesečno za doprinose uplate 24, 8 milijuna kuna, a od stupanja Uredba na snagu pa do 30 travnja ove godine od poslodavaca koji su se nalazili na listama ukupno je naplaćeno 388,1 milijun kuna duga za doprinose.

Poreznici su shvatili i da gospodarska kriza mnogim poslodavcima nije bila razlog neisplate dijela plaće.  

"Da bi se ilustrirala porezna nedisciplina koja nije bila samo uzrokovana gospodarskom krizom pokazuje podatak da je 12.479 poslodavaca podmirilo sve svoje obveze u roku od četiri dana od najave da će se formirane liste loših poslodavaca slati u poslovne banke ", poručili su iz Porezne uprave.  

Komentari (6)
Pogledajte sve

@Twixer
Vecina ih nije placala poreze jer jednostavno NISU HTJELI! Sve drugo su samo izgovori…


Da je tih 47000 tisuca redovito uplacivalo doprinose dok je kriminalna bagra bila na vlasti, sada bi porezi bili manji…

Ne bi bili manji, ali bi hrvatska ekonomija bila u boljoj poziciji da ih se odstranilo sa trzista.

Vecina njih nije placala poreze jer nije mogla. Porezi i nameti u Hrvatskoj su ogromni. Vecina bi morala zatvorit. A drzava bi morala podici poreze da skrbi o nezaposlenima.

Evo sada svi placaju pa se opet drzava zaduzuje vise nego ikada i podize poreze vise nego sto je to ikada radila cak i “kriminalna bagra”.

Da je tih 47000 tisuca redovito uplacivalo doprinose dok je kriminalna bagra bila na vlasti, sada bi porezi bili manji…


Od prvotnih 47.000 poslodavaca koji su isplaćivali plaće bez uplate doprinosa, na listi loših poslodavaca Porezne uprave ostalo je još 28.000. "To znači da je zbog Uredbe čak 57 posto inicijalnih loših poslodavaca postalo urednim poslodavcima", kazali su iz Porezne uprave za Poslovni.hr

Nevjerojatan uakljucak

Koliko je od tih 19000 koji su ispali sa liste propalo ili je prestalo uopce isplacivati place?

I na kraju krajeva. Ako u poreznu sada uplacuje 21000 vise poslodavaca to bi trebalo znaciti da se prikupi puno vise novaca. Zbog cega onda vlada krece u nova zaduzivanja i zbog cega najavljuje uvodjenje novih poreza?

Propali su, pa su sada uredni, lol 🙂 🙂

Odgovor na ovo na dnu- “nas nacin zivota kosta”(misli na jaslicare, parazite, beskrajne agencije i ostalo). Npr, samo za strane investicije je ukupno valjda osnovano jedno 5 novih tijela, a rezultati su fantasticni-pali smo na nulu.

New Report

Close