‘Raspišite referendum o Plominu u Primorsko-goranskoj županiji’

Autor: Agencija VLM , 02. studeni 2012. u 14:12
PXL

Iz “Eko Kvarnera” se čude što INA tvrdi da nije došlo do zagađenja u Urinju.

Udruga “Eko Kvarner” uputila je danas Županijskoj skupštini Primorsko-goranske prijedlog o raspisivanju referenduma o (ne)prihvatljivosti realizacije projekta “Plomin C” s predloženom zastarjelom tehnologijom i ugljenom kao energentom.

Upozoravaju na moguće posljedice uslijed strujanja vjetrova koje se mogu osjetiti ne samo u Brseču, Mošćeničkoj Dragi, na otoku Cresu već i u Gorskom kotaru. “Eko Kvarner” stoga predlaže da se referendum u Primorsko-goranskoj županiji provede istoga dana kada i u Istarskoj županiji. Građanima je jedino preostalo tražiti raspisivanje referenduma, kazao je Vjeran Piršić, predsjednik “Eko Kvarnera”. Osvrnuo se i na jučerašnji incident u Urinju, podsjetivši da su, baš kao i kod projekta “Plomin C”, i kod nedavne rekonstrukcije rafinerije na Urinju, obećavali kako će sve biti ekološki besprijekorno.

U "Eko Kvarneru" se čude izjavama iz INA-e

Čude se izjavama iz INA-e kako nije došlo do zagađenja okoliša jer je fotografijama i video snimkama vidljiv crni dim iznad Urinja. Naime, u jučerašnjem priopćenju Ininog Sektora za korporativne komunikacije objasnili su da se radilo o tehnološkom poremećaju, ispadanjudva postrojenja – FCC i vakuumske destilacije, što je prouzročilo pojačano dimljenje baklji i dimnjaka FCC postrojenja, dok je buku izazvalo propuštanje na siguronosnom ventilu.

Iako su građani javljali o snažnom smradu, podaci o mjerenju zagađenosti zraka riječkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pokazali su da na području Kostrene tijekom jučerašnjegdana nije bilo pojačanog zagađenja zraka.

Komentirajte prvi

New Report

Close