‘Raskidamo ugovor ako ne napune depozitni račun’

Autor: Suzana Varošanec , 11. siječanj 2018. u 13:51
Milan Bandić i Igor Oppenheim/Goran Stanzl/PIXSELL

Dok Zagreb i država tvrde kako su dugovanja podmirena iz Ingre poručuju da je jedan dug plaćen, a jedan ne.

Na trusnom je terenu Ugovor o JPP-u za Arenu Zagreb jer prijeti raskid, uz tužbu za naknadu štete privatnog partnera, neslužbeno, od oko 150 mil. eura.

No, koliko je to izgledno, trenutno je nepoznanica. Dok javni partner, tj. predstavnici RH i Grada Zagreba tvrde da su sve platili, privatni partner Lanište u vlasništvu Ingre, tvrdi da dug iznosi 25 mil. kuna i tiče se depozita, no još balansira između dužnika, javnog partnera i banke, koja ima zalog na Areni za 50 mil. eura kredita, a Lanište ga otplaćuje do 2020. Ako se depozit ne vrati u prvotno stanje, banka može prije roka naplatiti ostatak kredita.

Javni partner, pak, od dva duga, tvrdi predsjednik uprave Ingre i direktor Laništa Igor Oppenheim, platio je onaj po indeksaciji, ali ne i u vezi depozita. Problem je otvoren, poručuje uoči EU u rukometu u zagrebačkoj Areni pojašnjavajući da od 2011. duguju 3,3 mil. eura, jer su trebali napuniti depozitni račun koji osigurava normalno funkcioniranje Arene temeljem Ugovora o zakupu na 28 godina.

Polovicom 2009. ZG Holding je uplatio iznos od 7,5 mil. eura koji je na depozitnom računu stajao do 2011., no tada je Lanište 'skinulo' 17,5 mil. kn za plaćanje rate banci, jer je izostala uplata javnog partnera "nakon što je kod promjene vlasti zaboravljen u državnom proračunu trošak za Arenu Zagreb". Obveza javnog partnera je bila u roku 15 dana nadoknaditi taj iznos, a usprkos pozivima tijekom 7 godina, do danas to nije učinjeno, pa ako depozit ne napune u najskorije vrijeme, kaže, bit će prisiljeni pokrenuti postupak za raskid ugovora.

Nakon provedene indeksacije ugovorene u svrhu zaštite kapitala, porasla je zakupnina i iznosi 8 mil. eura godišnje, a kako ona raste povećava se i udio u depozitu. "Ne razumijem  da se za plaćene obveze po indeksaciji čeka mišljenje Pravnog fakulteta uz tvrdnje da dugova nema, a da javni partner ne želi dati odgovor kad će napuniti depozit sukladno ugovoru", kaže naš sugovornik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close