Ranko Ostojić: Svakoga se može pratiti pa tako i Mladena Bajića

Autor: Agencija VLM , 13. prosinac 2012. u 18:10
Mladen Bajic i Ranko Ostojic; Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Unutarnja kontrola provjerava zakonitost i ukoliko je netko postupio zakonito to je onda u redu. No, trebamo utvrditi da li je bilo prekoračenja ovlasti u iskorištavanju zakonskih ovlasti od strane policije, kazao je Ostojić

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u četvrtak je u izjavi za novinare u Valbandonu kraj Pule potvrdio kako je pokrenuta istraga u slučaju navodnog prošlogodišnjeg tajnog praćenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara.

– Ravnateljstvo policije već je izdalo priopćenje vezan uz ovaj slučaj. Međutim kao u svakom demokratskom društvu smatram da takav slučaj treba dodatno istražiti i zato sam zatražio unutarnju kontrolu Ministarstva unutarnjih poslova kako bi se do kraja rasčistio ovaj slučaj – kazao je ministar Ostojić. Na pitanje novinara da li policija ima uopće ovlasti da prati državnog odvjetnika Ostojić je istaknuo kako svaka osoba može biti predmet takvih mjera. No, ovaj slučaj zaslužuje da ga se posebno ispita jer je po meni neprihvatljivo da se eventualni zahtjev državnog odvjetnika upravo iskoristi eventualno protiv njega, naglasio je ministar Ranko Ostojić dodavši kako cijeli ovaj slučaj treba čim prije rasčistiti. Po njegovim riječima svi podaci koji su do sada iscurili ne demantiraju da je bilo određenih izvidnih radnji od strane policije te sada treba vidjeti da li je to netko zloupotrijebio.

Je li bilo prekoračenja ovlasti?

– Unutarnja kontrola provjerava zakonitost i ukoliko je netko postupio zakonito to je onda u redu. No, trebamo utvrditi da li je bilo prekoračenja ovlasti u iskorištavanju zakonskih ovlasti od strane policije – kazao je Ostojić. Dodao je kako su ti izvidi bili rađeni zbog curenja podataka iz prošlogodišnjih USKOK-ovih istraga poput iskaza Branke Pavošević. Ministar unutarnjih poslova objasnio je kako se u ovom slučaju ne radi o prisluškivanju već je u pitanju eventualno praćenje ili primjenu policijske ovlasti koja proizlazi iz članka 80 zakona o policijskim ovlastima u kojima ravnatelj policije može, bez da ikome podnosi izvješće, naredi praćenje određenih osoba.

– No, pitanje je koliko je to eventualno trajalo i je li se to doista dogodilo – poručio je Ranko Ostojić. On nije htio komentirati pitanje novinara kako je moguće da je Ivo Sanader gostujući u jednoj televizijskih emisiji govorio o razgovorima novinarke Ivanke Toma i glavnog državnog odvjetnika kazavši kako će ''unutarnja kontrola podnijeti izvješće o konkretnom slučaju“.

O slučajevima Sabo i Bilić

Na pitanje novinara ima li kakvih novih saznanja o sinoćnjoj provali u kuću vukovarskog gradonačelnika ministar Ostojić je istaknuo kako je policija nakon dojave pristupila svim radnjama u cilju rasvjetljavanju tog slučaja te je ujedno potvrdio kako je gradonačelnik Sabo dobio policijsku zaštitu. Ministar Ostojić je večeras u Valbandonu, gdje je sudjelovao u radu godišnjeg susreta s načelnicima svih Policijskih uprava novinaima kazao kako nakon izvršenog nadzora utvrđeno da policija u svom postupanju tijekom potrage Antonije Bilić uredno odradila svoj posao i nije bilo nikakvih propusta. – Tijelo nije pronašla, no ne može se utvrditi da je bilo propusta u potrazi. Policjaci su učinili sve sa svoje strane, dva puta su pretraživali teren, vjerotano je tijelo bilo zakopano, tako da ni psi ni GSS niti ostali koji su bili uključeni nisu pronašli tijelo pokojne Antonije – zaključio je Ostojić.

Komentirajte prvi

New Report

Close