Rak nije uvjeren u nastavak poslovanja Uljanika

Autor: Marija Brnić , 30. listopad 2019. u 06:12
Rok od 30 dana za plan teče od 25. listopada/Duško Marušić/PIXSELL

Stečajni upravitelji Brodogradilišta čeka da Marija Ružić napravi plan za Uljanik d.d.

Prošlotjedne najave stečajne upraviteljice krovne tvrtke Uljanika Marije Ružić, da postoje mogućnosti da se nastavi s proizvodnjom brodova u Puli, čini se nisu potpuno uvjerile Lorisa Raka, stečajnog upravitelja Uljanik Brodogradilišta, tvrtke-kćeri preko koje se do otvaranja stečaja i realizirala proizvodnja.

Rak je, naime, u prijedlogu Trgovačkom sudu u Pazinu tražio da se skupština vjerovnika Uljanik Brodogradilišta održi nakon što stečajna upraviteljica izradi prijedlog stečajnog plana za Uljanik d.d., budući da njezin plan podrazumijeva sinergiju ove dvije Uljanikove tvrtke.

Rak kaže da na operativnoj razini s Marijom Ružić ostvaruje suradnju, te da smjernice budućeg plana idu prema prijenosu poslovanja na Uljanik d.d., pa nije izgledno da Uljanik Brodogradilište nastavi s poslovanjem.

No, on otvoreno pokazuje da mu nije jasno kako je Ružić zatražila i dobila odobrenje vjerovnika za nastavak poslovanja Uljanika d.d., kada je vidljivo da Uljanik d.d. ne posluje i nema ugovorene brodove, niti novca za dovršetak brodova. Odluka o nastavku poslovanja jest formalna, ali je prema Raku neprovediva u uvjetima kad Uljaniku još nije upućena niti jedna narudžba. 

Slična razmišljanja čujuse i iz vladinih krugova, iz kojih neslužbeno kažu kako je nastavak poslovanja moguć samo ako se pojavi strateški partner, a njega nema. Izvori potvrđuju i kako će, neovisno o protivljenju u Puli, gradnje 723 i 514 biti dovršene u 3. maju, kako je već ugrađeno u plan za to brodogradilište koji je poduprla Vlada.

U tom slučaju, Uljaniku ostaje samo jedan brod, gradnja 526 za prijevoz stoke, koji je u uznapredovaloj fazi i za koje se može tražiti kupce koji će financirati dovršetak, dok mu je za preostale dvije potrebno iznaći i kupca i financijski model.

Rok od 30 dana za stečajni plan Ružić teče od 25. listopada, a uskoro je očekuju i u Ministarstvu gospodarstva kako bi, prije izlaska pred vjerovnike, usluglasili moguća rješenja, koja bi bila prihvatljiva za Bruselles i Vladu. Ostale tvrtke iz propale grupacije, potvrđuju sugovornici, neće biti obuhvaćene njenim planom.

Komentirajte prvi

New Report

Close