Raiffeisen banka oštro reagirala na tumačenje presude VTS-a vezane za valutnu klauzulu u francima

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2018. u 16:27
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ono što smatramo da je iznimno važno za naglasiti je činjenica da se ovdje radi o deklaratornoj presudi, odnosno presudi koja ne vrijedi za svakog potrošača na jednak način, kažu iz banke.

Prenosimo reagiranje banke:

"Povodom nedavnih medijskih istupa, vezano uz presudu Visokog trgovačkog suda (u daljnjem tekstu VTS) u predmetu Potrošač – Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača protiv osam tuženih banaka vezano za valutnu klauzulu uz CHF, smatramo svojom odgovornošću te moralnom obvezom obavijestiti širu javnost o sljedećim činjenicama, upravo zbog neadekvatnih i paušalnih interpretacija presude.

Naime, presuda VTS-a se ne odnosi na konvertirane kredite. Presuda VTS-a je utvrdila ništavnost valutne klauzule u švicarskim francima (CHF) na kolektivnoj razini, ali ta ništavost je otklonjena konverzijom u EUR, valutu koja je prema presudi VTS-a zakonita i valjana.

Ono što smatramo da je iznimno važno za naglasiti je činjenica da se ovdje radi o deklaratornoj presudi, odnosno presudi koja ne vrijedi za svakog potrošača na jednak način. Želimo naglasiti činjenicu da bi se u svakom pojedinačnom slučaju utvrđivalo činjenično stanje te sve okolnosti. To bi također za sobom povlačilo i snošenje odgovornosti.

Raiffeisen banka trenutno razmatra sve pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju, sukladno svim važećim propisima, te će u zakonskim rokovima poduzeti sve mjere koje smatra primjerenim i dostupnim".

Reagirala je i Hrvatska udruga banaka

Zbog dosadašnjih netočnih interpretacija presude Visokog trgovačkog suda RH (VTS RH) u kojima se na neadekvatan i netočan način interpretira predmet tužitelja Potrošač – Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača protiv osam tuženih banaka vezano za valutnu klauzulu uz CHF, Hrvatska udruga banaka ističe da na sudovima ostaje ocjenjivati značaj i pravni doseg navedene presude, posebice ako se ima u vidu da nije iscrpljen ni pravni put u sudskom odlučivanju u navedenom predmetu.

Hrvatska udruga banaka  zauzima stajalište da se presuda Visokog trgovačkog suda u dijelu ništetnosti valutne klauzule u CHF-u, ne odnosi i nema utjecaj na kredite koji su konvertirani temeljem izmjena zakona iz 2015. godine. Naime, konverzijom koja je temeljem  navedenih zakonskih izmjena provedena isključivo na trošak banaka, već je izjednačena pozicija korisnika CHF kredita s onima koji su kredite podizali uz valutnu klauzulu u eurima.

 

Komentari (3)
Pogledajte sve

u RBA i HUB-u zaboravljaju da je konverzijom kredita u EURO popravljen samo stetni utjecaj CHF kredita od trenutka konverzije pa naprijed. Stetni utjecaj na korisnike kredite prije tog datuma tek treba biti ispravljen, i taj stetni utjecaj ce RBA i sve druge banke morati platiti svojim klijentima, kako bi se njihova ne-eticna poslovna praksa davanja kredita bez upoznavanja korisnika s posljedicama ispravila i kako bi se financijski rezultat izbalansirao. Stoga, sada ce biti tuzbi, a RBA i ostale ce placati odstete svoje ne-eticne poslovne prakse. Ispravno i posteno.

Neki dan sam se jako iznenadila kad sam u Laganini baru u Čakovcu , vidjela zakupca lokala…

Trenutno izvršna direktorica RBA banke koja radi s velikim stranim klijentima, sredila je zakup
svom suprugu u trgovačkom kompleksu Galerije..čiji je vlasnik , gle, opet…dugogodišnji klijent
RBA banke…

Pa, nije mu valjda sredila kredite a zauzvrat dobila lokaciju za kafić, za muža???

RBA banci neće biti lako…..izgubili su velikog klijenta, od kojeg smo primili obavijest o zatvaranju
računa u toj banci i prelasku u novu – ZAGREBAČKU BANKU..
Phoenix-farmacija d.d……koliko imaju godišnjeg prihoda.. cca 1.9 milijardi kuna ili malo manje?

New Report

Close