Radovi na izgradnji kompresorske stanice (KS1) teku planiranom dinamikom

Autor: Objava za medije , 20. veljača 2019. u 14:26
Foto: promo

U tijeku su radovi na objektima poput upravljačke zgrade i pumpne stanice hidrantske mreže, dok, paralelno, u tvornici traje izgradnja kompresorskih jedinica čija montaža je, prema terminskom planu, predviđena za lipanj i srpanj.

Radovi na izgradnji prve kompresorske stanice na hrvatskom plinskom transportnom sustavu (KS1), maksimalne snage 4,2 MW i kapaciteta 200.000 m3/h, pokrenuti sredinom kolovoza prošle godine kraj Velike Ludine u Moslavini, teku planiranom dinamikom. Izvođač radova je zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Monter – strojarske montaže, Elektrocentar Petek i S.C.A.N.

Na parceli površine od oko 72 000 m2 do sada je nasuto oko 40 000 m3 kamenog materijala u svrhu izgradnje nasipa i konsolidacije tla. U dosadašnjem tijeku radova izgrađen je nasip te izveden veći dio temeljnih konstrukcija, uključujući duboko temeljenje pilotima na prostoru na kojem će biti instalirane tri kompresorske jedinice. Za instalaciju kompresorskih jedinica bit će zadužena rumunjska tvrtka Euro Gas Systems S.R.L. (EGS), koja je na međunarodnom javnom natječaju bila najpovoljniji ponuđač za isporuku, ugradnju, puštanje u rad i održavanje glavne opreme (tri kompresorske jedinice) za kompresorsku stanicu KS1. Pored do sada spomenutog, izvedeno je bušenje ispod autoceste A3 i postavljene cijevi za priključak buduće kompresorske stanice na blokadno-ispuhivačku stanicu (BIS) Okoli.

U tijeku su radovi na objektima poput upravljačke zgrade i pumpne stanice hidrantske mreže, dok, paralelno, u tvornici traje izgradnja kompresorskih jedinica čija montaža je, prema terminskom planu, predviđena za lipanj i srpanj. Kompresorske jedinice u pokusnom će radu biti oko dva mjeseca, kako bi KS1, inače iznimno značajan i kompleksan objekt, mogla do kraja godine biti u redovnom radu.

Zaključno, vrijedi podsjetiti kako procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta izgradnje kompresorske stanice (KS1) iznosi 209,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close