Radnike žele namiriti prodajom skutera

Autor: Suzana Varošanec , 16. studeni 2015. u 22:01
Dostavna vozila uključena u plan restrukturiranja/Nel Pavletić/PIXSELL

Nekad vodeća privatna kurirska tvrtka bi na javnim dražbama također prodavala kancelarijski namještaj i opremu iz 60 bivših poslovnica.

U predstečaju City exa, dužnika koji nema u vlasništvu nekretnine, uskoro se očekuje nekoliko važnih odluka, a jedna će svakako biti zanimljiva bivšim radnicima.

Naime, City ex je zatražio od Ministarstva financija, kao tijela koje u drugom stupnju odlučuje, suglasnost za prodaju svoje pokretne imovine. Kako doznajemo, ovaj potez za cilj ima podmirenje obveza prema vjerovnicima, no čini se da bi to naročito pomoglo u naplati prioritetnih, tj. radničkih tražbina.  Prema našim informacijama, u razdoblju prije otvaranja predstečaja, dugovi stvoreni prema radnicima iznosili su oko 11 milijuna kuna, ali su naporima tadašnje Uprave jednim dijelom ipak smanjeni.

Ipak, i dalje je riječ o višemilijunskim iznosima, a mogli bi biti prepreka u razgovorima s potencijalnim investitorima koji se vode oko preuzimanja paketnog biznisa. Naime, računa se da tržišni udio ove tvrtke danas iznosi oko 9 posto, a pozicije u pregovorima bile bi čvršće ukoliko se liši dijela ovih tražbina. Na javnim dražbama, kako doznajemo, City ex bi prodavao skutere i kancelarijski namještaj i opremu, inače prikupljene u Zagrebu iz 60-ak bivših poslovnica diljem zemlje.

 

11milijuna

kuna obveza prema radnicima stvoreno je prije predstečaja

Tvrtka je pojačala i aktivnosti naplate od dužnika, primjerice od Grada Zagreba koji duguje preko pola milijuna kuna, tvrdi povjerenik predstečajne nagodbe Mladen Janiška. Kako dodaje, predsjednik Uprave Silvijo Radušić pregovora s više potencijalnih investitora oko preuzimanja paketnog biznisa, no postoji dug prema radnicima po osnovi plaća koji je nastao prije predstečaja. U City exu, pak, uz to što potvrđuju dopis upućen Ministarstvu financija, navode kako je u voznom parku ukupno 472 skutera, od kojih 134 pod zalogom Porezne uprave za neplaćeni PDV.

Očekuje se i odluka hoće li ih Porezna uprava sama prodavati, ili bi išli na dražbu u paketu, s obzirom na to da je skladištenje veliki trošak za dužnika, tvrdi povjerenik. Kako predstečajni zakon generalno zabranjuje umanjenje imovine u predstečaju, pitanje koje se ovime otvara u konkretnom slučaju nadilazi i ovlasti Nagodbenog vijeća. Hoće li ipak doći do iznimke te se omogućiti  prodaja u korist naplate radnika, ovisit će stavu Ministarstva financija. Ne upuštajući se u procjenu kakvi su izgledi da ovaj prijedlog ipak naiđe na pozitivno rješenje, Janiška poručuje da svakodnevno zovu bivši radnici, čiji su računi blokirani. S druge strane, on ističe da se plaće za 200 radnika, koliko ih City ex danas zapošljava, uredno isplaćuju, a riječ je o minimalcu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close