Radnicima do Uskrsa novci iz stečaja Biondićeve banke

Autor: Suzana Varošanec , 14. travanj 2014. u 22:00
Stečaj Centar banke otvoren je u runu 2013./Željko Lukunić/PIXSELL

Država i radnici dobit će 63 milijuna kuna, a naplata ostalih vjerovnika slijedi tek nakon što država naplati daljnjih 472 milijuna kuna.

Kreće prva tranša isplate tražbina stečajnim vjerovnicima propale Centar banke bivšeg većinskog vlasnika Dragutina Biondića, a sretni su dobitnici, što je i logično, radnici te država.

Od ukupno 279 vjerovnika, koliko ih je prijavilo potraživanja u stečaju, prvi će novci biti isplaćeni, sukladno zakonskom redosljedu, za radničke tražbine, te one HNB-ove i Državne agenacije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB). I dok će se radnici i središnja banka, koji čine prvi i drugi red namiriti u cjelosti, na DAB-ov račun sjest će prvih 10 posto ili 52,5 milijuna kuna. Konkretnije, ukupna tražbina Državne agencije iznosi 525 milijuna kuna temeljem isplate osigurane štednje nakon otvaranja stečaja, izjavio je za Poslovni dnevnik stečajni upravitelj Centar banke Damir Mikić.

 

Mikić

Radnici dobivaju što su zaradili, no trudio sam se da to bude pred Uskrs

"Od ispitnog i izvještajnog ročišta namaknuo sam 63 milijuna kuna, pa isplata vjerovnika kreće prije Uskrsa", kazao je Mikić, napominjući da će u djelomičnoj diobi stečajne mase u cijelosti biti namirene sve radničke tražbine, odnosno 9,6 milijuna kuna za neisplaćene plaće prije stečaja i otpremnine 110 radnika. "Radnici dobivaju ono što su sami zaradili. No uvažavajući potrebe ljudi, potrudio sam se da to bude prigodno, pred Uskrs", kaže Mikić. I HNB će u prvoj tranši namiriti svojih 265 tisuća kuna tražbine nastale uoči stečaja, a nakon toga slijedi DAB. Po srijedi je još oko 472 milijuna koje će uzeti država, a kako banka nema imovine poput nekretnina rastu strahovi ostalih vjerovnika koji na red dolaze tek nakon DAB-a.

Riječ je o 188 milijuna priznatih tražbina, a kratke su ostale srednje velike i velike tvrtke, te fizičke osobe i obrtnici čiji je depozit bio veći od osiguranih 100 tisuća eura. Njihovu bojazan da imovine neće biti za 100 postotno namirenje potvrdio je Mikić. Prema knjigovodstvenim podacima, ako bi banka naplatila potraživanja, svi bi vjerovnici bili isplaćeni, ali to nije realno. U tijeku je procjena koja uključuje analizu kreditnog porfelja, naplativost potraživanja, procjenu vrijednosti imovine i osiguranja naplate. Do ljeta će se znati kolika je vrijednost imovine bez razlučnih prava koja iznose oko 5 posto priznatih tražbina. 

Što ako sumnjate u sigurnost depozita?

'Osigurajte depozite kao i oni'

Stečajni vjerovnici propale Centar banke prijavili su 828 mil. kn tražbina od čega je priznato 723 mil., dok je 105 mil. osporeno. U tijeku je naknadni rok za prijavu potraživanja. Što se razlučnih vjerovnika tiče – Narodnih novina (10 mil. kn), Vaba banke (10 mil. kn) i češke J&T banke (22 mil. kn), oni se prioritetno namiruju iz kredita tvrtki koje su dobili u zalog. Usto, za razliku od stečajnih vjerovnika, njima i dalje u stečaju teče kamata. Stečajni upravitelj Damir Mikić navodi da je zbog njihovog posebnog statusa, u interesu ostalih vjerovnika jest da se oni što prije namire. "Generalno, ako postoji sumnja u sigurnost depozita, dobar je gospodarski potez uvjetovati depozit dobivanjem sredstva osiguranja na bančinim kreditima klijentima", poručuje on.

Komentirajte prvi

New Report

Close