Radnicima Dipa u stečaju tri minimalne plaće i pola otpremnine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2015. u 11:31
Foto: Hina

Šezdesetdvoje radnika karlovačke drvoprerađivačke tvrtke DIP u stečaju dobit će do kraja ožujka od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca tri minimalne plaće i dio otpremnina, što za većinu iznosi ukupno oko 15.500 kuna, doznaje se u sindikatu.

Šezdesetdvoje radnika karlovačke drvoprerađivačke tvrtke DIP u stečaju dobit će do kraja ožujka od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca tri minimalne plaće i dio otpremnina, što za većinu iznosi ukupno oko 15.500 kuna, doznaje se u sindikatu, a stečajni upravitelj najavljuje mogućnost davanja pogona u najam što bi značilo nastavak proizvodnje.

Na račune će radnicima sjesti tri minimalne plaće od po 3.017 kunu, oko 1400 kuna s osnove godišnjeg odmora i po pola otpremnine, tako da je to većini njih oko 15.500 kuna, rekla je Hini predsjednica Sindikatom radnika trgovine Zora Radetić.

Stečajni upravitelj Zoran Mihajlović je kazao "da dobro idu pregovori za nastavak proizvodnje".

"Borim se sada da se pokrene proizvodnja, da se ne bi tijekom stečaja potpuno uništila tvrtka. To mi sami iz stečaja ne bismo mogli, već pregovaramo s nekim investitorima da pogon damo u najam za vrijeme trajanja stečaja. Ne bih htio prejudicirati, ali sam optimist jer pregovori idu dobro", rekao je Hini Mihajlović.

Naglašava da strojni park postoji, radnici postoje, ali da zbog prezaduženosti nema struje, a potrebna su i neka druga ulaganja. "To je glavni razlog što pregovaranje o najmu još nije privedeno kraju, ali vjerujem u uspjeh", rekao je Mihajlović.

Njemu još nije poznato koliko bi novi investotor radnika trebao odmah, ali zna da se radi o pilanskoj proizvodnji i proizvodnji parketa.

Sindikalistica Radetić poručuje svim bivšim radnicima vjerovnicima da traje borba i za druga njihova potraživanja, za sve zaostale plaće i otpremnine, s tim da će radnici koji će sada dobiti pola otpremnine na drugu polovicu utvrđenog iznosa morati čekati ishod stečaja. Na otpremnine će imati pravo samo radnici zatečeni u stečaju i oni koji su napustili prezaduženo poduzeće unutar tri mjeseca od pokretanja stečaja.

Međutim, svi će vjerovnici imati problem s naplatom svojih prava jer je gotovo sve pod ovrhom, kako kaže Radetić, koja naglašava da se sindikat bori "pobijanjem dijela pravnih radnji odlučnih za ovrhe".

Nad DIP-om je u rujnu otvoren stečaj nakon neuspjele predstečajne nagodbe, tijekom koje je bilo utvrđeno da su dugovi oko 90 milijuna kuna.

Tvrtka s više stotina radnika proteklih je dvadeset godina mijenjala vlasnike i upravljače, od Josipa Gucića, preko Hrvatskog fonda za privatizaciju, Incrementuma, do nedavnih vlasnika Damira Fistrića, Stanka Pezića i Zvonka Puljčana. Za vrijeme posljednje trojice vlasnika radnici puna 23 mjeseca nisu dobili plaće, te se firma svela na 62 radnika. Od otvaranja stečaja do sada prošlo je još šest mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close