Radnici Naute pozdravili što Khan više ne govori o gašenju

Autor: Saša Paparella , 08. rujan 2014. u 10:20
Radnici čekaju rasplet stečaja/Dino Stanin/PIXSELL

Jupiter Adria podnijela je prijavu protiv sindikalista Košte i bivšeg stečajnog upravitelja Ivana Rude.

Trgovački sud u Zadru odgodio je za 24. listopada ročište na kojem je trebao biti predočen nalaz sudskoga vještaka u sporu brodogradilišta Naute Lamjane u stečaju protiv Erste banke.

Riječ je o spornom kreditu od 7,5 milijuna eura, odnosno bančinoj tražbini kasnije prenesenoj na tvrtke Marina Preko i Odmarališta iO Adria. Stečajni upravitelj Alein Khan povlačenjem te tužbe uvjetuje donošenje plana kojim bi škver izašao iz stečaja. Za takvo što, navodi, mora imati podršku glavnog vjerovnika, a to su spomenute tvrtke, okupljene oko bermudskog fonda iO Adria (negdašnji Jupiter Adria). Marijo Košta, opunomoćenik radnika u stečajnom postupku, u otvorenom je pismu naveo da o povlačenju tužbe nema govora.

Nadalje se pita kako je Marina Preko otkupila 57 milijuna kuna potraživanja od Erste banke i preuzela pravo glasa u skupštini vjerovnika. "Marina Preko posluje na pomorskom dobru i nema što staviti pod hipoteku. Iz financijskih izvješća vidi se da imaju dugoročne obveze 78 milijuna kuna, očito im je banka dala kredit kojim su je isplatili", zaključuje Košta.Osvrnuo se i na Khanov plan izlaska iz krize, koji predviđa da najveći vjerovnici otkupe sva potraživanja, pretvore ih u vlasničke udjele i tako izvuku Nautu iz stečaja.

"Mi radnici smo za svaki plan koji vraća radna mjesta. No, rezervirani smo prema planu koji je predstavio Khan, i to zbog njegovih nedosljednosti. Najprije je izjavio da Nauta ide u likvidaciju, potom je radnicima predložio da unajme opremu i sami rade, a već dan poslije poslao je požurnicu u Ministarstvo pomorstva da se koncesija prenese na tvrtku M-inženjering", podsjeća Košta. Ipak, priznaje da Khanov plan znači "veliki preokret u stečajnom postupku. Do jučer se pričalo o likvidaciji, a danas se govori o nastavku proizvodnje". Mediji su objavili da je iO Adria podnijela kaznenu prijavu protiv Košte, bivšeg stečajnog upravitelja Ivana Rude i zaposlenika Naute Ive Baljkasa zbog zlouporabe u poslovanju teške 908.305 kuna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close